Podcasty, Rozhovory s osobnostmi, Videa

Rozhovor s antropologem Lukášem Friedlem o nálezu Homo naledi i nejstarším hovínku na světě

V pořadí druhý podcast FF nás zavedl do laboratoří katedry antropologie, kde jsme vyzpovídali biologického antropologa Lukáše Friedla. Podělil se s námi o své poznatky z výzkumu funkční morfologie, konkrétně pak dlouhých kostí. Díky tomu jsme se dozvěděli, co všechno se z nich dá vyčíst a jaké metody k tomu využít. Napadlo by vás, že podle tvaru kosti stehenní můžete rozeznat lovce od zemědělce? Tedy pokud jste pan doktor Friedl. Ten se výzkumu dlouhých kostí totiž věnuje už od své disertace. 

V posledních letech se rovněž zúčastnil dvou významných zahraničních výzkumů. V Jihoafrické republice společně s týmem archeologů objevil pozůstatky nového druhu předchůdce člověka – homo naledi. O tomto tématu se pro DVTV rozpovídal s Martinem Veselovským. Druhý výzkum zabývající se přechodem středního a mladého paleolitu probíhá v portugalské jeskyni Lapa de Picareiro. A i zde můžeme hovořit o velkém badatelském úspěchu. Zdá se totiž, že moderní lidé překročili Pyreneje o čtyři až pět tisíc let dříve, než se předpokládalo. A to není všechno. Archeologové zde totiž vykopali možná nejstarší lidský exkrement. Toto padesát tisíc let staré hovínko se dokonce stalo hvězdou jedné epizody populárně naučného seriálu Propojení na Netflixu. 

Na celé video se můžete podívat níže. Na jeho konci zjistíte mimo jiné i to, že součástí výzkumných týmů jsou i studenti FF ZČU. Takže kdo ví…třeba jednoho dne budeme na Netflixu koukat i na váš vlastní výzkum. 

Tagged , , ,

About Kristýna Vozková