Pro studenty

Kurz rychlého čtení od ZČU zdarma

Snad každý z nás ví, co je rychlé čtení – jde o styl čtení, který je nejvíce aplikovaný těsně před zkouškou nebo referátem. Avšak stejně jako se vším existuje rychlé čtení, které funguje (tj. je doprovázeno i porozuměním, nejen pocitem, že jsem něco udělal) a takové, které ne.

To rychlé čtení, které není děláno s panikou, ale naopak s velikým klidem a velikou mírou koncentrace, má své speciální techniky. Techniky, které staví na poznatcích o anatomii očí a mozku. A jak by řekl Horst Fuchs, kterého všichni známe z teleshoppingu: „a to není všechno dámy a pánové“! Tyto techniky jsou totiž naučitelné. 

Mnoho teorie (většina z toho dobrá) o rychlém čtení je na YouTube. Další teorie a k tomu i cvičení jsou v literatuře (viz níže). Dnes existují nicméně i interaktivní online kurzy. Jeden, Rozečti se, i v České republice. 

Rozečti se je program, který sestává z 20 intenzivních lekcí, které vás provedou od technik na oční fixaci a zrakové rozpětí, přes odstranění tzv. sub-vokalizace, až po cvičení čtení sousloví namísto jednotlivých slov. 

Kurz je to opravdu povedený a po dosažení 15. lekce (abyste postoupili na další lekci, tak musíte skutečně prokázat svou kompetenci) je vám poskytnut dokonce i certifikát, který pak můžete prezentovat např. ve svém životopise.

Je zde nicméně háček. Tím je cena, která je – alespoň z mého pohledu – přímo šokující. Za plný kurz zaplatíte 2 999 Kč. Se studentskou slevou 1 490 Kč (nějaké potvrzení je třeba poslat e-mailem). Útěchou je, že po registraci máte první lekci zdarma. Když ji splníte, kurz vám nabídne 30% slevu platnou 72 hodin. Tato sleva se přičítá k té studentské, takže všeho všudy byste měli mít kurz s 80% slevou, tj. za 600 Kč. Mně se nicméně stalo, že i po slevách mě kurz stále stál 1 000 Kč. Slovy seriálového Anatolye Dyatlova, kvůli kterému vybuchl jeden reaktor v Černobylu: „ani hrozný, ani dobrý“. 

Nicméně my, studenti ZČU, máme jednu velikou výhodu! Pro nás je kurz zcela zdarma. Přihlásit se na něj můžeme na jakémkoliv počítači v našich knihovnách přes link na této adrese.

Kdyby ale někdo přeci jen preferoval literaturu o tom, jak lépe číst literaturu (bookception), přikládám i zdroje s mým krátkým komentářem.

Další četba

Bremer, R., 2011. A Guide to the Ultimate Study Method.

  • Kniha o učebních metodách obecně. Krom rychlo čtení popisuje kniha i techniky na trénink koncentrace nebo paměti. U každé kapitoly je i navržený harmonogram. 

Butler, D., 2014. Speed Reading With the Right Brain: Learn to Read Ideas Instead of Just Words.

  • Autor propaguje v branži poněkud neortodoxní nebo neběžnou techniku, která neklade důraz na rychlost, ale porozumění. Ta je dle Butlera zaručena zejména správnou vizualizací správné kombinace slov.

Wainwright, G., 2007. How to Read Faster and Recall More.

  • V knize jsou popsány klasické techniky. Na konci každé kapitoly je čtenářům nabídnut úryvek textu, který má sloužit nejen k měření rychlosti, ale i porozumění – ke každému úryvku autor přikládá 10 kontrolních otázek.
Tagged , ,

About Sergej Kish

Propagátor determinismu, střídmý naturalizátor morální a politické filozofie, milovník humoru, vína a občasného nemluvení.
View all posts by Sergej Kish →