Kultura, Zajímavé

Tip na výlet: Luftova zahrada v Plzni

Přestože momentální chladné počasí tomu příliš nenasvědčuje, máme zde jaro. Až se však meteorologická situace zlepší, mnozí z nás zatouží vyrazit ven. Pokud vás (stejně jako mě) uchvacují krásy probouzející se jarní přírody, možná vám bude užitečný následující tip na výlet. Pokud bydlíte v Plzni, dokonce nemusíte doslova chodit daleko. Konkrétně v Plzni – Doudlevcích přejdete Tyršův most a dáte se vpravo. Zde se nachází Luftova zahrada. Toto klidné místo je unikátním příkladem prvorepublikového zahradního umění v plzeňském regionu. Zahradě dominují dvě okrasná jezírka, sochařská výzdoba a altánek. K vidění je také řada vzácných a exotických dřevin, díky vlhkému prostředí se zde daří vlhkomilným rostlinám i vodním a obojživelným živočichům.

Neméně zajímavá je také historie zahrady, která byla založena již na konci 19. století. K jejímu největšímu rozkvětu došlo v letech po roce 1912, kdy byl jejím majitelem JUDr. Vilém Luft, který ji upravoval do podoby rezidenční zahrady. Na stavbu zahradní vily však nikdy nedošlo. V roce 1959 byla majitelka nucena pod hrozbou vyvlastnění prodat zahradu státu, v jehož vlastnictví začala zahrada pustnout. Teprve od roku 1996 začalo postupně docházet k její obnově a v roce 2010 byla zpřístupněna veřejnosti. V současnosti je zahrada otevřena veřejnosti každou první středu v měsíci od dubna do října v čase 9:00 – 18:00 a od listopadu do března v čase 10:00 – 16:00. Po dohodě je však možné domluvit se individuálně i na jiný den. Zahrada je taktéž oblíbeným místem pro konání svateb, drobných festivalů a kulturních akcí.

V klidném prostředí Luftovy zahrady se můžete dozvědět mnoho zajímavostí z botaniky a regionální historie, ale především strávit příjemné odpoledne, proto rozhodně stojí za návštěvu.

 

Více informací zde a na stránkách Správy veřejného statku města Plzně.

About Adéla Sommerová