Nezařazené, Úvahy a zamyšlení

Minimalismus jako cesta k udržitelnějšímu životu nebo psychický nátlak?

Je minimalismus cesta k udržitelnějšímu životu nebo psychický nátlak?

V posledních letech se (konečně?) upíná pozornost k minimalističtějšímu způsobu života. Co si ale představit pod nálepkou „být minimalista“? Forem minimalismu je nespočet. Vlastníte-li pouze to, co je nezbytně nutné, pak jste minimalistou. Žijete-li jen s tím, co běžně používáte, pak jste minimalistou. Často se stává, že jste minimalistou doma, ale máte práci, kde to tak úplně nejde. Například pokud pracujete jako lékař, nejde to dohromady s vyznavačstvím Zero Waste. Tady musí jít minimalismus stranou. Pokud jste někdy pracovali v kanceláři, jistě víte, kolik je potřeba denně tisknout dokumentů a také to, že je nutné drtivou většinou dokumentace uchovávat v tištěné podobě. Hrůza. Přitom by nebylo těžké přejít do elektronické podoby u valné většiny této dokumentace. Takový krok, doufejme, není v daleké budoucnosti.

Začněme však nejdříve každý u sebe. Hromadění věcí, často opravdu nepotřebných věcí, je zlozvyk převážně starší generace. Ono se není příliš čemu divit, vzhledem k nedostatku všeho druhu, který byl typický pro minulý politický režim nejen v Česku. Někteří z mladších generací (Mileniálové, Generace Z) mohli být v takovém duchu vychováváni rodiči s právě takovými hromadícími zlozvyky. Je třeba říci, že žít opravdu minimalisticky, a v rámci možností udržitelně, je proces, ke kterému se dá dojít, pokud opravdu chceme. Nestane se tak ze dne na den.

Sustainability and less waste

Minimalismus se zdá být slibnou cestou k udržitelnějšímu způsobu života. Snažte se proto vytvářet co nejméně odpadu. Zero waste je podle mého názoru utopická představa, less waste je něco, co je aplikovatelné i v praxi. Odpad se snažte recyklovat. Pokud máte tu možnost, využívejte kompost nebo třiďte bio odpad. Dejte přednost udržitelným zdrojům energie. Zajímejte se o původ věcí, a to včetně potravin. Např. avokádo je super potravina, bohatá na antioxidanty, vitamíny i zdravé tuky. Bohužel je bohatá i na problémy. Ale o tom až někdy jindy.

(Více o kauze s avokádem si můžete přečíst např. zde: https://sustainablefoodtrust.org/articles/why-our-love-for-avocados-is-not-sustainable/ )

Je minimalismus toxický?

Chovat se minimalisticky se zdá být ideální cestou k udržitelnějšímu světu. Dostává se nám ovšem i kritických komentářů, podle nichž minimalismus není směrem, kterým bychom se měli skutečně ubírat. Námitky, jež se často objevují, se týkají psychického zdraví. Minimalismus byl svými odpůrci označen jako toxický životní styl. Ti, jenž jej praktikují, se prý vyznačují pocitem morální nadřazenosti a označují své okolí za příliš materialistické. Dle odpůrců působí minimalismus negativně ve smyslu nepříjemných pocitů, že toho neděláte dostatečně, když se ze dne na den nevzdáte všeho a nebydlíte ve stanu. Když to uděláte, dojdete do další fáze: Hloupost – nepotřebuji stan, další zbytečné plasty zatěžující planetu, měl bych bydlet v lese pod borovicí. V tuto chvíli je potřeba si uvědomit, že minimalismus je spíše boj proti přílišnému konzumnímu světu než proces stávání se Diogenem 21. století. Je potřeba myslet na prostředí, ve kterém žijeme a chovat se v rámci možností udržitelně pro příští generace. Nikdo z nás není stoprocentní.  Podle mého názoru je třeba ocenit každou snahu, která vede k minimalističtějšímu, a tedy udržitelnějšímu způsobu života. Útočit na sebe, nebo dokonce na druhé, když se jim v tomto (nebo i v jiném směru) nedaří vše na sto procent je mimo mísu. V takovém případě by mohlo docházet k výše zmíněným negativním dopadům na psychické zdraví. Chceme sice žít minimalističtěji, udržitelněji, ale chceme zůstat duševně zdraví. Proto následující „kroky vstříc minimalismu” berte pouze jako možnou inspiraci. Minimalismus je pro každého něčím trochu jiným a jak už bylo řečeno, každá snaha se cení.

 

Příloha: Jak začít s minimalismem?

(psáno z vlastních zkušeností, způsobů je mnoho)

1. Clear your space clear your mind

Začněte tím, že vytřídíte všechno nepotřebné. Vytřiďte i věci, které se „můžou někdy hodit“. Já osobně se řídím pravidlem, kdy se zbavuji věcí, na které jsem rok nesáhla, pouze s několika málo výjimkami. Do nichž patří např. fotografie nebo nějaké sentimentální věci, těch by ovšem nemělo být příliš mnoho. I když vám možná zpočátku bude některých věcí trochu líto, snažte se od takového mindsetu oprostit. Vyčistíte-li si prostor kolem sebe, vyčistíte i svoji mysl. Sbírejte raději zážitky a nehromaďte nepořádek.

Co s vytříděnými věcmi? Pokud se jedná o dražší a také velmi zachovalé nebo dokonce nepoužité věci, prodejte je. Dostanete nějaké peníze zpět a věc si bude moct pořídit někdo, kdo ji opravdu bude využívat a bude mu dělat radost za zlomek ceny. Ostatní věci darujte. Ať už blízkým, nebo na různé charity. Budete mít dobrý pocit z toho, že věc, která u Vás jen chytala prach, ještě někomu poslouží. Odpad nebo rozbité věci zrecyklujte.

Pokud si nejste jistí, co s danou věcí dělat, zeptejte se sami sebe, jestli byste si danou věc koupili i dnes. Marie Kondo, uklízecí guru, by se zeptala, zda z té věci vyzařuje radost, ale já se tímto způsobem neřídím. Jsem v tomto ohledu spíše praktický člověk.

(pokud neznáte KonMari method, můžete si více přečíst zde – https://konmari.com/)

2. Digital clear out

Nezapomeňte ani na digitální úklid.  Eliminujte nepořádek v online světě tím, že smažete nepotřebné soubory, aplikace či zprávy, odhlásíte se z odběru nepotřebných emailů. Digitální odpad (= to, co nepotřebujete) se ukládá do záloh na serverech poskytující cloudové služby a spotřebovává tak elektřinu zbytečně. Pročištění vašich dat pomůže, mimo jiné, v lepší orientaci ve vašem online světě a také zamezí zahlcení zařízení, v němž data načítáte. Podle studie společnosti Boston Consulting Group je internet zodpovědný za zhruba jednu miliardu tun skleníkových plynů ročně, což představuje přibližně dvě procenta světových emisí. Je naprosto zbytečné toto číslo ještě navyšovat nepotřebnými daty.

3. Organize! Everything has its own place

Mít ve věcech pořádek nepřináší jen pocit zorganizovanosti. Také zamezí zbytečným nákupům a v případě jídla i plýtvání. Navíc to ušetří mnoho času, ihned vidíte, co a kde máte. Tento krok navazuje na předchozí dva. Uvidíte, že věci které máte rádi a používáte je, se organizují skoro samy.

4. Bring in less – Resist the temptation to buy more

Udržet si pořádek a vlastnit opravdu to, co potřebuji, co mi dělá radost, je dynamickým procesem. Jednou za čas si koupíte něco nového, nebo něco dostanete jako dárek. Aby předchozí kroky, které se jednou za čas opakují, byly co nejjednodušší a také, aby způsob vašeho života byl udržitelnější a minimalističtější, je potřeba přemýšlet nad tím, co přinášíte domů. Před koupí je třeba zvážit, zda daná věc najde u vás využití. Nekupujte věci, jen proto, že jsou ve slevě, nepřenášejte přes práh ani věci, které nic nestály, ale nehodí se vám. Méně je zde více. Raději jedna, ale kvalitní věc, která vydrží mnoho let, než deset nekvalitních, nebo nehodících se. Konejte samozřejmě s ohledem na vaši finanční situaci. V takovém případě se vám vyplatí nakupovat vědomě dvojnásob. Pozná to i vaše peněženka.

Na závěr je třeba zmínit, že pokud se zachováte v nějaké situaci na váš vkus příliš materialisticky, nevyčítejte si to. Nikdo nejsme stoprocentní. Jde jen o malou zastávku na dlouhé cestě za udržitelným světem. S největší pravděpodobností bude nutné zamyslet se nad přílišným materialismem s ohledem na život příštích generací. Minimalismus je cesta k udržitelnějšímu životu.

About Jesika Blažková

Take proper care of your three homes - mind, body, earth.
View all posts by Jesika Blažková →