Úvahy a zamyšlení

Proč 1+1 nemusí být nutně 2

Může se zdát, že všemožné konspirační teorie kolující po internetu přitahují pouze ty méně vnímavé z nás. Avšak to, že něco připadá nesmyslné či hloupé zrovna nám, ještě neznamená, že to opravdu nesmyslné a hloupé je. Po důkladnějším uvážení můžeme dospět k názoru, že víra v konspirační teorie a různá alternativní fakta nemusí nutně souviset s inteligencí, dokonce ani s mediální gramotností.

Jednou ze zajímavých možností k uchopení tématu konspirací je konzumace alternativních faktů jako hobby. Načíst kvanta různých webů, článků, sledovat hodinové dokumenty – to všechno je velmi časově náročné a také obtížné. Sbírání nových informací však některým z nás může přinést až překvapivý pocit satisfakce. Naše mozky touží po nových vědomostech a znamenitě se nám za ně odměňují – endorfiny. A co teprve samotný proces dozvídání se! Představte si, že se dopátráte něčeho, o čem většina z vašich známých nemá ani potuchy. V podstatě čtete zakázanou knihu; luštíte šifru, která navíc vede k odhalení podstaty světa! Může se to zdát jako dokonalý koníček. Obzvlášť když vezmete v potaz množství volného času, který je mnohým z nás v současné době dopřáván.

Další přístup k hltání konspiračních teorií  lze nazvat populistickým. Většina konspiračních teorií (QAnon, Area 51, 5G, apod.) vychází z nedůvěry k elitám. Ti, kdo nám vládnou, před námi musí něco skrývat. Všichni ti bankéři mají určitě obrovskou touhu nás okamžitě prodat do otroctví. Není se čemu divit, reálná politika se často děje za zavřenými dveřmi a od nějaké polis je vzdálena na míle daleko. Stala se z ní jaksi neveřejná věc. „Stejně byste tomu nerozuměli“. Z nedůvěry v elity těží z velké části současný populismus; tzv. anti-establishment je základní myšlenkou pro drtivou většinu populistické rétoriky. Navíc působí psychologickým dojmem, že „já přece nejsem ovce jako hloupá většina“, a dělá tak z alternativních faktů pro mnohé jen prosté fakty.

Jedna rada závěrem. Až budete příště kroutit hlavou nad tím, co podivného sdílí váš strýc na Facebooku, zkuste se nad tím zamyslet. Neznamená to hned, že „patří mezi ty méně ostré tužky z penálu“. Třeba jen nemá s kým jít na procházku a podělit se o své názory. Možná se už mnohokrát zklamal v politice a sociální sítě jsou pro něj jakýmsi ventilem.  Nebo prostě jen miluje záhady. Každý člověk přemýšlí jinak, někdo je více spirituálně založený, někdo přemýšlí více abstraktně nebo striktně analyticky. Vědecké poznatky nejsou pro každého absolutní pravdou, to ale nemusí být principiálně špatně. Větší pozornost je však třeba věnovat teoriím a „pohádkám“, jež mohou mít velmi nebezpečné následky.

Tagged

About Matěj Šlesinger