Kultura / Události, Pro studenty, Studentský život

Co se děje za zdmi virtuálních „růmek“ ?

Clubhouse, pro mě osobně ne tak vzrušující novinka v podobě nové sociální sítě, ale pro studia komunikace a nových technologií je to samozřejmě fenomén, který nemohu nechat bez povšimnutí. Jedná se o novou sociální platformu určenou pro audio chatování lidí z celého světa. Ti se scházejí ve virtuálních místnostech s nejrůznorodějšími tématy. Podrobnější informace o této „appce“ vám zprostředkuji prostředním rozhovoru se svým přítelem Arturem, který se stal jedním z „vyvolených“ a obdržel pozvání do této (zatím) exkluzivní skupiny. 

Redaktor: Jak ses se o této aplikaci dozvěděl? 

Artur: Jsem velký fanoušek IT specialisty Petra Máry, který před dvěma týdny publikoval na svém YouTube kanálu video o Clubhousu a na tomto základě jsem se tedy začal o tuto síť více zajímat. 

Redaktor: Co je třeba pro to, abys mohl Clubhouse využívat? 

Artur: Primárně si musíte stáhnout samotnou aplikaci a především potřebujete získat pozvání od někoho, kdo už je v této komunitě zaregistrovaný a využívá ji. V mém případě to byla sestra mého kamaráda a pozvánku mi odeslala nezávazně a nezávisle na tom, že bychom se o tom bavili. Takže je poměrně snadné tuto vstupenku získat (dokonce jsem slyšel, že už se s nimi obchoduje na eBay). Dalším předpokladem toho, abyste mohli tuto audio platformu využívat, je vlastnit iPhone, ale očekává se, že se v průběhu času tato aplikace přizpůsobí i na jiné typy telefonů. 

Redaktor: Jsi spokojený s designem této aplikace? Jak se ti používá?

Artur: Design aplikace je velmi podobný s ostatními populárními sociálními sítěmi, čili máte nějaký profil, kde jsou o vás základní informace s fotkou, a prostřednictvím toho se pohybujete v Clubhouse prostoru a navštěvujete jednotlivé virtuální místnosti. Pro mě jako člověka, co využívá Instagram a Facebook, bylo naučit se s touto novou platformou pracovat velmi intuitivní a snadné.

Redaktor: Kdybys mohl v krátkosti popsat, o co tam vlastně jde.

Artur: Na Clubhousu existuje nespočet virtuálních místností, kde lidé z celého světa debatují o nejrůznějších tématech od kryptoměn, přes výcvik psa až po to, že si tam zpívají ukolébavky. Primárně jde o audio koncept, takže toho druhého jen slyšíte. Jsou to takové audio konference, ať už formální nebo neformální, kde si lidé povídají, o čem chtějí. Většinou to probíhá tak, že jeden člen dané skupiny chvíli něco říká a pak se nad tím spustí diskuze ostatních. Vše funguje na online bázi a oficiálně se nic nezaznamenává. 

Redaktor: Nový český pojem „růmky“ je tedy pojmenováním těchto virtuálních přednáškáren?

Artur: Ano, používá se to velmi často, ale ne všichni mají rádi tohle české znásilňování angličtiny. Nicméně už se z tohoto slova stal taky takový malý fenomén. 

Redaktor: Vidíš v této platformě budoucnost?

Artur: Nevím, jak moc je úspěch této platformy závislý na okolnostech spojených s covidovou dobou, ale vzhledem k tomu, že tuto aplikaci využívají jména jako Elon Musk nebo Kevin Rose, určitě bych ji nebral na lehkou váhu. 

Tak či onak, za zkoušku tato novinka určitě stojí. Jestliže vám například nevyhovují Teamsy nebo jiné již existující komunikační platformy, vytvořte si se svými spolužáky „růmku“ na Clubhousu a v době zavřených hospod rozebírejte palčivá filozofická témata právě tam.

Tagged ,