Pro studenty, Studentský život

11 tipů, jak zvládnout distanční výuku

Se začátkem školy se nám bohužel vrátila i distanční výuka, proto vám přináším pár tipů, jak se s touto nelehkou situací co nejlépe vypořádat. S těmito tipy snad zvládneme nastalou situaci levou zadní.

 

  1. Vstát na přednášku s dostatečným předstihem
    Není nic horšího, než vstát pět minut před online výukou a poté se snažit udržet jakoukoliv pozornost. Probudit se minimálně půl hodiny předem by nikomu nemělo činit problém. Dopřejeme tak mozku dostatek času na probuzení a když se mu i přesto nebude chtít fungovat, tak máme pořád prostor udělat si výbornou ranní kávu. A jak už asi každý z nás ví, káva a přednáška jsou dvě věci, které k sobě krásně pasují. 
  2. Při přednášce sedět u stolu a nejlépe v místnosti, kde se nenachází postel
    Sezení u stolu pomáhá navodit pocit, že sedíme ve škole v lavici. Nejhorším místem na online výuku je postel, kde s největší pravděpodobností pozornost zcela ztratíme. Přece jen žádný vyučující nestojí o chrápajícího studenta na své hodině. Chrápání při výuce se zapnutým mikrofonem a kamerou nám možná může přinést „slávu” po celé fakultě, ale proslavit se můžeme i docela jiným způsobem, nemyslíte? 
  3. Dělat si poznámky stejně jako u prezenční výuky
    Psaní poznámek nám pomáhá si lépe zapamatovat probíranou látku a navíc udržuje náš mozek v pozoru. 
  4. Aktivně se zapojovat do výuky
    Nejenže lépe udržíme pozornost, což činí nám studentům asi největší potíž, ale také tímto způsobem poskytneme přednášejícím zpětnou vazbu, čímž jim ulehčíme výuku v nastalé situaci. 
  5. Nedělat při přednášce jiné věci (např. uklízení, vaření atd.)
    Pokud u přednášky děláme jakékoliv jiné věci, tak zbytečně plýtváme veškerým úsilím, které musí přednášející do online výuky vložit. Sice jako lidé máme „dar” dělat více věcí najednou, ale v tomto případě bych si své dovednosti schovala na nějaký příhodnější čas. Přece jenom nechceme po celý zbytek zimního semestru (nebo hůře i toho letního) vytahovat z klávesnice různé „poklady”, ať už jídlo nebo pozůstatky jiných věcí. 
  6. Zapnout si kameru
    Pokud víme, že nás mohou vidět ostatní, tak se více soustředíme a nemáme sklon dělat jiné věci. Navíc nás to přiměje se převléknout, tedy alespoň u vrchní části oblečení by to bylo žádoucí. I když osobně bych asi nepokoušela příliš osud a raději bych si převlékla i spodek. Člověk nikdy  neví, kdy bude muset vstát od počítače. Pokud ale chcete pobavit ostatní svým oblečením à la princezna koloběžka, tak nemohu nic namítat. 
  7. Zbavit se veškerých možných rušivých elementů
    Největším rušivým elementem, který nám brání v udržení pozornosti, je mobil. Tudíž to nejlepší, co můžeme udělat, je nechat ho v jiné místnosti, případně alespoň mimo náš dosah. Stejně rušivě na nás působí i otevřený prohlížeč s různými záložkami, které svádí k nepozornosti a brouzdání po internetu. 
  8. Plánovat, plánovat a zase plánovat
    Velmi důležitou složku u distanční výuky tvoří plánování. Nejenže díky plánování dosáhneme lepšího výkonu, ale také se nám nemůže stát, že bychom zapomněli odevzdat nějakou práci. S rozvržením času nám může pomoci vytvoření To Do Listu nebo psaní si veškerých úkolů či termínů do diáře. Díky tomu se pak můžeme s radostí rozloučit s probdělou nocí nad seminárkou, kterou bychom jinak sepisovali na poslední chvíli. 
  9. Sledovat info kanály
    Alespoň jednou denně si vyhraďte čas na projití všech e-mailů a info kanálů. A nezapomeňte si důležité informace, které jste z nich načerpali, zapsat do diáře/To Do Listu. 
  10. Velmi důležité je také komunikovat s vyučujícími
    Ať už nám něco chybí (např. nějaké materiály), nebo máme jakékoli otázky, tak je velmi důležité s daným vyučujícím komunikovat pomocí e-mailu či jiné platformy.  
  11. Nenechat se pohltit stereotypem
    Neustálé sezení u počítače nám může po krátké době přijít velmi stereotypní. Vhodným bojem proti stereotypu může být např. pohyb na čerstvém vzduchu ve volném čase. Jen tak pro nic za nic se neříká: „Ve zdravém těle zdravý duch”. Nasát čerstvý vzduch, okysličit mozek a hned se distanční výuka zvládá lépe, než po celých dnech pouhého válení se doma.

About Radka Čtveráková