Z našeho oboru

Poručík Ronald C. Speirs: Kontroverzní výsadkář 2. světové války

Úvod

Během srpna 1942 byla v Louisianě v USA zformulována dnes již ikonická 101. vzdušná výsadková divize, která je aktivní dodnes. Jedná se o jednotku s bohatou historií, která se začala psát právě během 2. světové války. V jejích řadách působilo mnoho schopných vojáků a důstojníků, mezi něž patřil také Ronald C. Speirs, který se rychle stal legendou v celé divizi. Nutno podotknout, že celá Speirsova vojenská kariéra pokračovala ještě desítky let po válce a z armády byl propuštěn jako podplukovník a guvernér špandavské věznice v roce 1964. Kvůli některým svým činům byl však až donedávna považován za kontroverzní osobnost.

Tažení do Normandie

 V noci z 5. na 6. června 1944 seskočila 101. výsadková divize do francouzské Normandie v rámci Dne D, kde měla za úkol likvidovat německou válečnou infrastrukturu (děla, mosty atd.), která zásadně ohrožovala následné vylodění, jež proběhlo 6. června ráno na plážích s krycími jmény Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. V této době byl poručík Ronald C. Speirs důstojníkem roty D 506. pluku, která se ráno 6. června podílela na likvidaci čtyř děl ráže 105 mm u statku Brécourt. Zde se mu poslední čtvrté dělo podařilo dobýt samotnému a ostatní výsadkáři byli v šoku z jeho neohrožené odvahy. Někteří na Speirse po válce vzpomínali jako na „šílence bez pudu sebezáchovy a beze strachu ze smrti“, což se během jeho vojenské kariéry ještě několikrát potvrdilo. Ještě v Den D Speirs postřílel několik německých zajatců, což byla první kontroverzní událost, o níž se v celé divizi vyprávělo, a vznikaly různé verze tohoto příběhu. Výsadkářům byl však dán jasný rozkaz – nebrat žádné zajatce. O několik dní později rota D prováděla hlídku velmi blízko nepřítele u města Sainte-Come-Du-Mont. Jejím velitelem byl právě Speirs. Během hlídkování Němci spustili dělostřeleckou palbu a opilý seržant dostal jasný rozkaz zůstat na své pozici. Ten však začal být velmi agresivní a na Speirse namířil svoji zbraň. Speirs opilého seržanta na místě zastřelil, aniž by zbytek roty stihnul mrknout jediným okem. O vše se podělil s velitelstvím praporu, ale jelikož byl velitel v Normandii zabit, Speirsův případ byl smeten ze stolu. Na druhou stranu tyto příběhy znala celá divize a Speirsova osobnost budila silné kontroverze.

Hrdina, nebo blázen?

Speirs se i přes svojí kontroverzní minulost prokázal jako vynikající bojovník a schopný velitel. Vše vyvrcholilo během ledna 1945 v bitvě v Ardenách, kdy rota E 506. pluku ve spolupráci s rotami H a I dobývala město Foy nacházející se u Bastogne, která se od 16. prosince stala hlavním cílem Hitlerovy snahy zvrátit průběh války. Během útoku na Foy se postup náhle zastavil na nekrytém poli. Velící důstojník roty E, Norman Dike, během postupu nařídil útok zastavit. Některé zdroje hovoří o tom, že byl zasažen do ramene, jiné že zpanikařil. Do bojů byl poslán Speirs, který útok do této chvíle sledoval. Ten proběhl polem i přesto, že na něj byla zaměřena německá děla a útok převzal. Touto událostí se stal velícím důstojníkem roty E, čímž opustil svojí rotu D. Mezi výsadkáři byl velmi populární, protože zprávy se šířily rychle. Někteří o něm hovořili jako o bláznovi, ale nezpochybňovali jeho velitelský a bojový talent. S rotou E zůstal až do konce druhé světové války, ale v armádní kariéře se rozhodl pokračovat. Sloužil během války v Koreji a stal se guvernérem špandavské věznice v Německu, kde mj. byli drženi bývalí nacisté. Armádní kariéru ukončil až v 60. letech.

Závěr

Postava Ronalda C. Speirse sice budila značné kontroverze, ale ukázalo se, že se jedná o výjimečného bojovníka, který se z poručíka vypracoval až na hodnost plukovníka. Kontroverzní příběhy, které o něm vznikly, byly objasněny až v nedávné době. O jeho kariéře v armádě vyšla kniha Fierce Valor od amerického historika Jareda Fredericka, která většinu kontroverzí uvedla na pravou míru.

 


Zdroje

FREDERICK, Jared, DORR, Erik, Fierce valor: the true story of Ronald Speirs and his band of brothers, Washington D. C. 2022.

Controversies. In: Lieutenant Colonel Ronald C. Speirs [online], [cit. 2024-04-22]. Dostupné z: https://www.ronaldspeirs.com/reputation/controversies/.

About Tomáš Fiala

Studuji historii na katedře historických věd ZČU. Z historie mě nejvíce zajímá 2. světová válka, dějiny USA a dějiny novověku. Ve volném čase rád sleduji filmy, nebo se věnuji čtení.
View all posts by Tomáš Fiala →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *