Kultura, Kultura / Události, Pozvánky na akce

Poslední šance navštívit výstavu s tématem apokalypsy v umění

Už jen do 3. března 2024 můžete v galerii Masné krámy v Plzni vidět výstavu nazvanou „…a viděl jsem nové nebe a novou zemi…“ Apokalypsa a umění v českých zemích. Název výstavy odkazuje k biblickému textu Zjevení Janovo, též zvanému Apokalypsa, který je zároveň poslední knihou Nového zákona. Její námět můžeme chápat jako souboj dobra a zla, v přeneseném významu souboj křesťanství a pohanství, z něhož vítězně vzejde Ježíš Kristus a jeho stoupenci.

Výstava prezentuje díla s tematikou apokalypsy z období středověku až po současnost. Zaměřuje se především na práce českých umělců (např. Jindřich Štýrský, Jan Koblasa, Václav Boštík) nebo na práce vztahující se k českému prostředí (Karlštejnská apokalypsa), vidět zde ale můžeme i díla zahraničních autorů evropského významu (Albrecht Dürer).

Expozice je tematicky rozdělena do několika okruhů zahrnující díla s motivy Posledního soudu či Jezdců apokalypsy, ale také náměty naděje z příchodu nového světa. Zaměřuje se na období od středověku, přes 19. a 20. století (včetně české undergroundové scény 70. let) až po současnost. K vidění jsou zde především výtvarná díla, ale také několik sochařských děl i např. úryvků básní zmiňujících téma apokalypsy.

Osobně jsem výstavu navštívila a velmi mě zaujala, určitě ji tedy mohu doporučit. Asi nejvíce mě zaujala série grafik s názvem Schovej se, válko od české surrealistické malířky Toyen. Dále soubor grafik od českého malíře Tomáše Svobody, taktéž zachycující hrůzy války, které jsou však znázorněny stylem připomínajícím ilustraci v dětské knize, čímž celá scéna působí ještě více znepokojivě. 

Jak již bylo řečeno, výstava je k vidění již jen do neděle 3. března 2024, tak nečekejte dlouho. Bonusem je i skutečnost, že každou první neděli v měsíci je v plzeňských galeriích vstupné zdarma.

 


Zdroj obrázku: Artmap.cz

Tagged , , , , ,

About Adéla Sommerová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *