Z našeho oboru

Jak SKUTEČNĚ vypadal život na Divokém západě? (Část II.)

Úvod

Města byla jedním z nejnebezpečnějších míst na divokém západě, plná zlodějů, psanců, podvodníků, banditů, prostitutek atd. Aspoň tak je známe z filmů a románů, kterých bylo na toto téma natočeno a napsáno nespočet. Jaká však byla realita, jak to bylo s kriminalitou a jak se lidé kdysi oblékali? V dnešním díle se na tato témata zaměříme.

Města 

Města bývala obvykle malá, protože stavební materiály, především dřevo, byly často nedostatkovým zbožím. Co se ale týče počtu obyvatel, tato města měla často více obyvatel než volného místa k ubytování, takže nebylo výjimkou, že některá města byla přelidněná. Ve městech se nejčastěji nacházel „Saloon“, kde se euforicky popíjelo a scházeli se zde různí lidé, od obchodníků po vrahy a lupiče (V tomto faktu se téměř žádný film nebo román nespletl.). Nepořádek také nebyl ničím neobvyklým, neboť do měst přijíždělo za den množství lidí, kteří často hledali práci a často nebylo kam ustájit koně, tudíž se po ulicích povalovaly koňské výkaly, kolem kterých poletovalo spousty much a komárů. Ve městech se také nacházely obchody, primárně tzv. „hardware store“, kde se daly koupit nástroje, nářadí, kožešiny, látky apod. Samozřejmě jsme v nich mohli najít také obchody se zbraněmi, ale pozor, ne všude bylo nošení zbraní ve městech povoleno. Dobrým příkladem může být městečko Tombstone nacházející se v dnešním státě Arizona. Zbraně musely být při příchodu odevzdávány do rukou místního zákona, tedy šerifa a jeho společníků. Co se obvykle ve městech nenacházelo byl lékař, protože v této době byla lékařská péče na divokém západě téměř nulová. Lidé se na divokém západě průměrně dožívali věku okolo 40 let. 

Kriminalita

Krádeže, ozbrojené loupeže, přestřelky a vraždy byly v této době poměrně častým jevem, avšak ne v takovém měřítku, jak se z filmů a románů může zdát. Například, co se velkých bankovních loupeží týče, odehrálo se jich za celé období divokého západu poměrně málo. Některé zdroje uvádí, že se jich odehrálo méně než deset! Avšak i toto období má své proslulé zločince. Jako příklad lze uvést osobu jménem Jesse James, proslulého lupiče a vraha, který vedl svůj „James-Younger gang“ (Jesse James a Cole Younger). Tento gang přepadával vlaky a kradl vše, co bylo cenné. Avšak v roce 1882 byl Jesse James zastřelen bývalým členem svého gangu Robertem Fordem. Jelikož byla na Jesseho Jamese vypsána odměna, Robert Ford na ni měl plné právo, ale i Fordovi hrozilo, že bude oběšen za vraždu. To se nakonec nestalo. Ford však na svou smrt nečekal příliš dlouho. V roce 1892 byl zastřelen vrahem Edwardem O’Kellym. Vraždy se většinou odsuzovaly trestem smrti oběšením. Na proslulé zločince byly vypisovány slušné finanční odměny (např. na Jesseho Jamese byla vypsána odměna $5000, což byla v této době solidní suma). 

Móda

Móda na divokém západě byla svým způsobem velmi osobitá. Přistěhovalci si často vozili své kroje, které postupem času adaptovali západnímu podnebí. Nejčastějším oděvem, zejména anglických, francouzských a německých přistěhovalců byly kulaté klobouky či čepice, saka a krátké kabáty. Až do roku 1900 byl rozepnutý límec považován za nekorektní, a tak se obvykle saka a kabáty nosily upnuté až ke krku. Dámy nosily velice složité šaty včetně šněrovaček, černých punčoch a klobouku. Když se na západě ženy chodily koupat, koupaly se v nočních košilích. Mexičané byli vyhlášeni svým širokým kloboukem – Sombrerem. Jezdci byli oděni do kožených kabátů, vysokých jezdeckých bot z kůže s ostruhami a rukavic s manžetami. Jezdci obvykle vypadali obdobně jako mušketýři. Lovci často nosili oblečení dle indiánských vzorů, protože žili obdobným způsobem jako Indiáni. Nutno dodat, že Indiánské oděvy byly velmi praktické.

Závěr

Ať už se člověk nacházel v prérii, nebo ve městě, na každém rohu číhala nějaká hrozba. Jak již bylo zmíněno, kriminalita nebyla nijak obrovská, jak se nám může zdát z filmů, ale přeci jen nebyla ničím nevšedním. Pokud jste ztratili práci, čekal vás hodně nepříjemný život a některé tato nemilá událost svedla na stezku zločinu. Avšak, jak si lze povšimnout z osudu Jesseho Jamese, jeho vraha Roberta Forda a dokonce „muže, který zabil muže, který zabil Jesseho Jamese“ – O’Kellyho nakonec stihla spravedlnost. O’Kelly byl zastřelen policistou v roce 1904.

Zdroje

HAMMAN, Joe, Po stopách Divokého západu, Praha 1965.

Wild West. In: Independent [online], [cit. 2023-08-09]. Dostupné z: https://www.independent.co.uk/topic/wild-west.

 

About Tomáš Fiala

Studuji historii na katedře historických věd ZČU. Z historie mě nejvíce zajímá 2. světová válka, dějiny USA a dějiny novověku. Ve volném čase rád sleduji filmy, nebo se věnuji čtení.
View all posts by Tomáš Fiala →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *