Kultura, Kultura / Události

Kam v létě za uměním? Do galerie.

Pokud patříte k milovníkům umění a historie, nenechte si ujít výstavu Zlaté časy. Umění doby fin de siècle, která právě probíhá v galerii Masné krámy. Období od 90. let 19. století až do počátku první světové války (taktéž označováno jako Belle Époque) bylo velmi významné, neboť dalo vznik novým (a záhy velmi vlivným) uměleckým směrům jako např. impresionismus, secese nebo symbolismus.

Výstava představuje české umění přelomu 19. a 20. století a můžete zde vidět obrazy od slavných autorů jako např. Alfons Mucha, Vojtěch Hynais, Max Švabinský a mnoho dalších. K vidění jsou zde ale také dobové reklamní plakáty, fotografie i několik exemplářů tehdejších moderních technických výdobytků – fotoaparáty, gramofon, psací stroje atd.

Výstava velmi pěkně zachycuje soudobou náladu ve společnosti. Na jedné straně zde můžeme vidět umělecká díla oslavující technický pokrok. Na straně druhé sekci děl s duchovními a mytologickými motivy, neboť obrat k náboženství, mystice a spiritismu v umění představoval k technickému a vědeckému vývoji určitou protiváhu, podobně jako (v té době velmi rozšířená) krajinomalba a zobrazování venkovského života a folkloru. Jsou zde k vidění však také malby zachycující spíše skepsi k technickému pokroku a kapitalistické společnosti.

Výstava potrvá do 3. 9. 2023 a rozhodně stojí za návštěvu.

 

Více informací najdete na stránkách ZČG Plzeň.

Zdroj obrázku: zpc-galerie.cz

About Adéla Sommerová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *