Kultura, Kultura / Události

Tip na výlet: Semlerova rezidence

Sice už téměř měsíc máme oficiálně jaro, na venkovní výlety si ale nejspíš přeci jen ještě chvíli počkáme. Mezitím si v Plzni můžete udělat výlet za kulturou. Například do nově renovované Semlerovy rezidence. Bytový dům na adrese Klatovská třída 110 zvenčí nepůsobí nikterak nápadným a honosným dojmem. V roce 1933 jej koupili manželé Semlerovi, kteří se rozhodli pro jeho přestavbu. Oslovili proto architekta Adolfa Loose, který byl známý právě svým důrazem na vnitřní prostory obydlí oproti prostorám vnějším. Loos pro Semlerovy společně se svým spolupracovníkem a pokračovatelem Heinrichem Kulkou vypracoval návrh jejich nového bytu (zabírajícího zhruba třetinu objemu celého bytového domu). Stavební úpravy probíhaly v letech 1933 – 1934. Detailní úpravy již řešil Kulka samostatně, neboť Loos v roce 1933 zemřel.

Byt obývali Oskar a Jana Semlerovi společně se svými třemi dětmi do roku 1939, kdy došlo k okupaci Československa. Na území Protektorátu Čechy a Morava začaly být ihned uplatňovány Norimberské zákony, rodinu židovského původu by zde nepotkal žádný dobrý osud, proto Semlerovi odešli do emigrace. Jejich byt následně přešel do vlastnictví Německé říše. Po válce se stal majetkem města Plzně, později státu. Byl rozdělen na několik menších bytů i nebytových prostor fungujících např. jako učebny, kanceláře či fotoateliér. V roce 1993 se byt opět navrátil do vlastnictví města Plzně, od roku 2014 je celý dům na Klatovské 110 kulturní památkou. V současné době patří pod správu Západočeské galerie v Plzni a je po rozsáhlé rekonstrukci a restaurátorských pracích zpřístupněn veřejnosti. Pořádají se zde také kulturní akce, přednášky a edukační programy pro školy.

Semlerova rezidence představuje unikátní architektonický styl Adolfa Loose (který je k vidění i v ostatních Loosových interiérech v Plzni) a jistě zaujme nejen obdivovatele stylu minulých dob. Expozici doplňuje zajímavý výklad zahrnující historii rodiny Semlerových a Adolfa Loose včetně odkazů na jeho další práce v České republice i zahraničí. Návštěva Semlerovy rezidence nabízí estetický zážitek s edukativním přesahem, proto ji jednoznačně doporučuji.

Více informací naleznete zde

Zdroj obrázku: adolfloosplzen.cz

About Adéla Sommerová