Nezařazené

Zázračný úklid – Marie Kondo

Věčné téma úklidu. Uklízení se zdá jako ryze sisyfovská práce, která nikdy nezmizí. Uklízet musíte vlastně pořád. Co když je zde ale alternativa? S tou přichází japonská spisovatelka Marie Kondo ve své knize Zázračný úklid – Pořádek jednou provždy. Slibuje čtenářům návod, jak uklidit jednou provždy a naprosto jiný přístup k této zatracené činnosti. V čem tedy spočívá ono tajemství?

Zprvu by se mohlo zdát, že je to jen další vágní návod, jak již zaručeně nepodlehnout nepořádku. Většina lidí by raději žila v čistém a uklizeném prostředí. Každý, komu se, byť jedinkrát podařilo uklidit, by si přál, aby to tak zůstalo. Jenže mnozí nevěří, že je to možné.  Úklid zabere spoustu času, ale za krátký čas se věci zase vrátí do starých kolejí. 

Nejdříve je potřeba rozeznat rozdíl mezi úklidem a čištěním. To druhé, spojené se zvukem vysavače a bolavými zády, toho se bohužel zbavit nedá. Úklid lze ale dle Marie Kondo provést jednou a provždy. Předmluva knihy láká čtenáře premisou: Pokud si dáte svůj domov do pořádku, pozitivně se změní celý váš život. 

Metoda KonMari

Nejdříve je potřeba vyhradit si na reorganizaci a uklízení čas a zavázat se k tomu. Předtím, než se zbavíme věcí, je potřeba si představit svůj ideální život. Důležité je, aby v daném cíli bylo něco konkrétního. 

V rozhodování o tom čeho se zbavit a co ponechat budou rozhodovat pocity radosti. Přidržíme danou věc v ruce a pokud nepocítíme radost, pryč s tím. Ovšem s rituálním poděkováním věci za službu v rámci jakéhosi rozloučení. Jiskra radosti musí přijít hned, jakmile dlouze analyzujeme, je potřeba okamžitě vyhodit. 

Představme si, jaké by to bylo, kdybychom byli obklopeni věcmi, které milujeme a dělají nám radost. Uklízejme podle kategorie, ne podle místa. Nejdříve tedy oblečení, pak knihy a tak dále až k těm nejmenší sentimentálním věcem. 

Když se vše zredukuje do bodu, který je pro nás vhodný, něco zaklapne a už se prý nikdy nevrátíme ke svým starým způsobům. Odhození nepotřebných věcí a správné uložení těch, které milujeme, sníží naši úzkost a pomůže nám soustředit se na věci, na kterých nám opravdu záleží.

Nepřemýšlejme o způsobu organizace a skladování, dokud se spousty věcí nezbavíme. Cestu z nepořádku si nemůžeme uložit. Mějme u dveří krabici na věci, které potřebujeme každý den, a kdykoliv se vrátíme domů, vyprázdněme do ní peněženku/kapsu. Tím budeme nuceni se s tím vším ihned vypořádat.

Účelem úklidu je dle Marie Kondo změnit přístup k životu.  Naučit se rozeznat, co nám dělá radost, je klíčové. Ve zkratce – to, co mě nebaví, vyhodit. Být obklopen věcmi, které máme rádi, ostatně stejně jako v běžném životě, udělá ohromný rozdíl. Úklid znamená reorganizaci, při níž se postavíme sami sobě.

Mnoho lidí sdílí své úspěchy z podařeného úklidu. Kolují však také vtipy, že člověk v těžké depresi díky KonMari metodě vyhodí úplně vše a ocitne se v prázdném bytě.