Ze studentského života

Ráj a pravda českých dezinformátorů

Dnešní doba je ve své informační přehlcenosti mnohými nazývána postfaktickou. Placení trollové, falešné účty a absence jakékoli logiky. Z diskuzí na sociálních sítích se stala zbraň a nástroj pro ovlivnění veřejného mínění. Vyrojilo se nespočet samozvaných odborníků a dezinformačních influencerů. Dnes už i běžná návštěva komentářů na Facebooku může stát člověka zdravý rozum.

Pokud zavítáte na stránky předních českých dezinformátorů, musíte se nejdřív obrnit pořádnou dávkou trpělivosti. Ocitnete se totiž v úplně jiné realitě. Pravda v běžném významu tu prakticky neexistuje. Specifické pojetí pravdy se pohybuje v rozmezí všeho, co nahrává proti evropským tendencím. Co se nehodí, o tom se nemluví. Boj za svobodu a zároveň i boj proti té strašlivé cenzuře vypadá tak, že za komentář pod lživým příspěvkem dostanete ban. 

Krásným příkladem tohoto přístupu je i nově zvolená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Představme si zde některé z jejích názorů, nad kterými mnohdy zůstává rozum stát. Tvrdí například, že Ukrajině by se měly přestat posílat zbraně, protože to prodlužuje válku. Situaci na Ukrajině prý sleduje patnáct let, ale nemá dostatek informací na ověření pravosti masových hrobů. Po ČR pak požaduje neutralitu, což mimo jiné znamená vystoupení z NATO.

Snažit se být neutrální v době, kdy ve válce umírají lidé, dle mého poukazuje na bezpáteřnost dezinformátorů. Hamplová na své facebookové fanpage nedávno sdílela petici proti ukrajinizaci českého školství. Ve videu mluví Vladimíra Vítová z proruského hnutí Aliance národních sil (ANS) a dosti agitačním způsobem, připomínajícím dobu normalizace, varuje před zničením českého národa.

Poté, co byla Jana Zwyrtek Hamplová na petici dotázána, napsala, že ji nepodepsala, ale pouze sdílela a dala možnost lidem k udělání názoru. Video bylo z jejího Facebooku samozřejmě smazáno. Zůstává jen image statečné ženy, bojující za práva běžných občanů… Senátorky, která má vlastní názor a selský rozum.

 

Zdroje:
https://www.forum24.cz/nova-senatorka-zwyrtek-hamplova-zacina-uradovat-siri-proruskou-petici-proti-ukrajinizaci/