Úvahy a zamyšlení

Pseudoarcheologie na TikToku

Sociální sítě mohou být skvělým pomocníkem s propagováním oborů a témat, ke kterým se člověk třeba běžně nedostane. Za poslední roky tak vzniklo nepřeberné množství vědecky zaměřených profilů, které nás zábavnou formou seznamují s fakty a úsměvnými historkami z oblasti medicíny, fyziky, chemie, historie, biologie a podobně. Všichni se určitě shodneme na tom, že taková přístupnost informací je naprosto skvělá a k popularizaci vědy přispívá obrovským způsobem. Skrývá se zde však velký problém – dezinformace a fake news. Tuto problematiku už všichni bohužel spolehlivě známe, ale někdy se díky ní dostaneme k opravdu úsměvnému obsahu. 

Díky mému zájmu o archeologii se ke mně někdy dostanou opravdové pseudoarcheologické poklady a musím říct, že mě to asi nikdy nepřestane bavit. Všechno to ale vlastně začalo ještě na gymplu, když nám jeden z učitelů s oblibou pouštěl “dokumenty” ze série Ancient Aliens (Vetřelci dávnověku, na ČSFD 71 %), ze kterých jsme si jako správní puberťáci odnesli jeden jasný fakt – za vším hledej mimozemšťany. Vetřelci stáli za Leonardem da Vinci, postavili pyramidy, vysílají nám signály skrze kruhy v obilí, mohli za středověkou epidemii moru a smrtka s kosou je vlastně také mimozemšťan. Sledovat vytváření takových konstruktů bylo rozhodně zábavné, a to obzvlášť, když v seriálu vždy nejprve ukážou opravdové archeologické nálezy, které si pak šikovně vpasují do svých teorií. Většina z nás to brala samozřejmě jako humorné zabití času ve škole a vždy jsme se těšili na další díl. 

Nyní, o deset let později, mě tyto teorie stále baví a nepřestává mě překvapovat, že jsou lidé stále schopni vymýšlet nové. Mívám ale chvíle, kdy se dostanu do rabbit hole těchto konspirací a irituje mě, jak absurdním věcem jsou lidé schopni uvěřit. V Ancient Aliens si tvůrci alespoň dali (většinou) tu práci s tím, aby vymysleli scénáře, které mají hlavu a patu. Ale teď, v době Tiktoku a reels někteří content creatoři zjistili, že takový extra krok vlastně nepotřebují a sdílí nepředstavitelné nesmysly, které můžou mnoha lidem ubližovat.

Video, které mě inspirovalo sepsat těchto pár odstavců, mělo asi nejohranější clickbait titulek “The Most Mysterious Finds Science Can’t Explain” a bylo nahrané na profilu, který má skoro 360 tisíc sledujících. Začíná fotografií kostry pojmenované Ata, která byla nalezená v poušti na území Chile. Jde o asi 15 cm velký lidský plod s nezvykle tvrdými kostmi, deformovanou lebkou a jen 10 páry žeber (obrázek níže). Vypravěč uvádí video slovy “Tiny alien mummy” a vysvětluje, o jak zvláštní nález šlo a jaké pozdvižení ve světě způsobil. Toto stvoření, jak ho autor nazývá, totiž mělo na svou velikost nezvykle ztvrdlé kosti, což prý odporuje tomu, že by mohlo jít o lidský plod. Tudíž musí jít o mimozemskou kreaturu. Zvláštností bylo však to, že výzkum ukázal, že doopravdy jde o lidské kosti, které ale svou silou odpovídají šestiletému dítěti. Video je uzavřeno tím, že dodnes nevíme, co to je za stvoření a odkud přišlo. 

Celé video je prokládáno animacemi zelených tancujících mimozemšťanů a stock fotografiemi s vodoznaky. Po prohlédnutí profilu to ale není recese a to, co sdílí, očividně myslí vážně. Pojďme se ale podívat na opravdová fakta. Kostra byla nalezena v roce 2003 u opuštěné osady v poušti Atacama a mnoho lidí svým vzhledem doopravdy šokovala. Od doby nálezu proběhlo několik analýz, ale přelom přišel až v roce 2018, kdy odborníci sekvenovali její DNA a odhalili, že trpěla formou diastrofického dwarfismu a několika dalšími mutacemi, což plně vysvětluje strukturu a vzhled Aty ostatků. Z těchto důvodů pravděpodobně zemřela ještě před narozením, nebo krátce po porodu. Doložen byl i její chilský původ a fakt, že od jejího úmrtí neuplynulo mnoho let, takže nešlo o nějaký záhadný, stovky let starý nález. Vědci se ale stále podivovali nad poměrně vysokým počtem mutací. Při dalším výzkumu přišli na to, že Aty deformity byly nejpravděpodobněji výsledkem vystavení vysokým koncentracím dusičnanů. Osada, u které byla Ata nalezena, se totiž nacházela u ledkového dolu, kde se právě dusičnany získávaly. 

Jde tak o dosti smutný příběh, ve kterém lidé neměli jinou možnost a museli pracovat v nehumánních podmínkách, které jim graduálně ničily zdraví. Ve světle těchto důkazů se ale přesto najdou komunity, které je vůbec neberou v potaz a vymýšlejí kolem nich hloupé konstrukty. Právě v tyto chvíle přestávají být tyto konspirace úsměvné. Jde o dehonestaci, ignoraci a přiživování se na tragédiích, které si lidé pracující v dolech museli zažívat. Bohužel dodnes, i přes veškerá zjištění, stále vycházejí články, které jsou uzavřeny otázkou typu “Jde o důkaz křížení lidí a mimozemšťanů?”…

Některé konspirace mohou být humorné, obzvláště když je například dokazován mimozemský původ smrtky, nebo používání dnešních žárovek ve starověkém Egyptě. Pseudoarcheologie a příbuzné pseudovědy mohou být ale velice nebezpečné. Už se několikrát ukázalo, že konspirační teorie (například o původu národů) mohou být jiskrou pro extremistické ideologie. Typickým příkladem je nacistické Ahnenerbe (v překladu Dědictví předků, založeno H. Himmlerem a R. W. Darrém) kterým se zabýval samostatný ústav SS. O tom ale napíšu někdy jindy. Zkrátka – opatrně s náhodnými, rádoby vědeckými profily. Ne všechny vás takto praští do nosu svou bizarností.

(Zdroj fotografie: https://www.nytimes.com/2018/03/22/science/ata-mummy-alien-chile.html)

 

About Eliška Chimalová