Pozvánky na akce

Zveme vás na Den vědy a techniky

Rok utekl jako voda a konečně tu máme tradiční Den vědy a techniky! Už v tento pátek 9. září se plzeňské náměstí promění v jednu obrovskou vědeckou laboratoř, kde se představí spousta univerzitních kateder. Celkem si budete moct projít 37 interaktivních expozic, kde si vyzkoušíte spoustu experimentů připravených nejen studenty a zaměstnanci z úplně celé univerzity. Těšit se můžete samozřejmě i na zástupce přímo z Filozofické fakulty ZČU – například na naše filozofy, antropology, historiky nebo archeology. A protože jsme blog pro FF ZČU, tak vás samozřejmě musím pozvat zejména na naše stanoviště. 🙂  

Filozofové vždy sklízí se svým stánkem velký úspěch a letos to určitě nebude jinak. Představí vám taje svého unikátního programu “Filozofie pro umělou inteligenci”, který propojuje tradiční filozofii s informatikou a kybernetikou. Hlavním tahákem filozofického stánku jsou pak experimenty. Naši kolegové z filozofie jsou totiž odborníky na to, jak lidem pořádně zamotat hlavu. Minulý rok nám například ukázali to, jak si náš mozek může velice jednoduše přivlastnit i umělou ruku. 

Stánek Živé archeologie vám ukáže tisíce let staré artefakty, repliky nářadí, zbraní nebo nástrojů. Hudební nástroje patří mezi oblíbené předměty obzvláště u mladších návštěvníků, kteří si můžou vyzkoušet, jaké to bylo hrát v pravěké kapele. Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, archeologie je také čím dál tím více doplňována moderními metodami, se kterými se na stánku budete moct seznámit. Uvidíte, jak se dá využit 3D skenování a modelování artefaktů, nebo jak funguje letecká archeologie. Po boku archeologů také najdete antropology, bez kterých by se archeologie neobešla. Díky nim se naučíte třeba to, jak rozeznat ženskou kostru od mužské a v čem přesně jsou rozdíly.

Dalšími reprezentanty Filozofické fakulty budou historikové, kteří vám hravou formou přiblíží svou práci. Uvidíte, jaké znalosti a dovednosti si takový historik musí osvojit a jaké metody může využívat. Sami si vyzkoušíte, jak zvládnete číst texty ve starých písmech nebo jak se dokážete orientovat v historických mapách. Oříškem pro návštěvníky bude třeba i převádění starých měr a vah do dnešních jednotek. Ačkoli je práce historiků náročná, tak poznáte, že zároveň může být opravdu zábavná.

Na několika dalších stanovištích vás přivítají například kolegové z Pedagogické fakulty, kteří pro vás připraví experimenty ze světa chemie, elektřiny, mechaniky, optiky a podobně. Právem oblíbeným a opravdu skvělým stánkem je přehlídka vývoje počítačů – v největším stanu najdete stoly s chronologicky seřazenými modely, na kterých si dokonce zahrajete naprosté herní klasiky. Dále Fakulta aplikovaných věd otestuje vaši paměť či logické myšlení a mimo jiné představí, jak mohou frekvenční ladičky ulevit autistům. O tom, co dalšího si pro vás připravila Fakulta elektrotechnická, Fakulta zdravotnických studií nebo třeba Sutnarka, se dozvíte na oficiální Facebookové události, nepo přímo na webu.

Den vědy a techniky proběhne 9. září od 10 do 18 hodin na Náměstí Republiky. Na všechny se moc těšíme! 

P.S.: Jestli máte ve svém okolí maturanty, kteří si chtějí udělat obrázek o tom, co se na naší univerzitě zkoumá a nemohou se dočkat Dne otevřených dveří, tak jim určitě tuto akci doporučte. Na každém stánku budou mít příležitost pobavit se se zástupci jednotlivých kateder v příjemné atmosféře.

 

About Eliška Chimalová