Kultura

Pojďte se zchladit do Západočeského muzea

Léto nám tenhle rok dává docela zabrat. Jasnou volbou je jít osvěžit se k vodě, ale jestli chcete na chvilku zmizet ze sluníčka úplně, tak pro vás mám pár tipů. Místo, kde vám vedro rozhodně nebude totiž není vůbec daleko. Západočeské muzeum vás příjemně ochladí a jako bonus se ještě něco přiučíte. Setkala jsem se s hodně studenty (dokonce i Plzeňáky), kteří v něm ještě nikdy nebyli, což je velká chyba, protože opravdu má co nabídnout. Nemusíte v něm trávit dlouhé hodiny, máme ho přímo pod nosem a vstupné je až překvapivě symbolické.

Jednou z populárních expozic ZČM je městská zbrojnice založená už v roce 1363 Karlem IV. Jde dokonce o největší městskou zbrojnici v České republice a narazíte v ní na zbroj a zbraně ze 14. – 17. století. Ve sbírce najdete pouze ty zbraně, které se používaly na území Plzně, což je poměrně unikátní, protože do takovýchto sbírek se většinou výstavní předměty sváží z mnoha koutů země nebo i zahraničí.

Západočeské muzeum vám také představí expozici Pohledy do minulosti Plzeňského kraje, která je rozdělena na dvě samostatné části – na archeologickou a historickou. V části věnované archeologii jsou samozřejmě vystavené artefakty získané z výzkumů, ale také rekonstrukce odkrytých hrobů, konstrukcí, pecí a podobně. Expozice se věnuje i archeologické metodologii, takže se můžete přiučit o tom, jak probíhají výzkumy. Historická část vám pak poodhalí život v západních Čechách od 10. do poloviny 19. století. Toto období vám nebude expozice popisovat nějakými dlouhými texty, ale skrze nejrůznější archeologické, historické a často vydařené umělecké předměty.

V muzeu můžete zajít i na neméně významnou expozici „Umělecké řemeslo / Užité umění„, která svým způsobem prezentování předmětů vzdává hold expozicím z počátku minulého století. Čeká na vás spousta porcelánu, keramiky, skla, kovových předmětů, hodinek, plakátů a mnoho dalšího, včetně antického umění a perfektně zpracovaných předmětů z Dálného východu. Seznámíte se i s prací Ladislava Sutnara, celosvětově uznávaného představitele funkcionalistického umění, jehož jméno nese jedna z našich fakult. 

Západočeské muzeum má pobočku i v nedalekých Rokycanech, kde na vás čeká několik expozic. Jedna z nich ukazuje, jak vypadala železářská výroba na Rokycansku a Podbrdsku od 14. do 20. století. Díky pěkným modelům uvidíte, jak vypadal například milíř, vodní hamr nebo cvočkařská výheň. Další expozice vás seznámí s venkovským bydlením a hospodářským dvorem z poloviny 19. století, měšťanskou domácností, nebo celou historií Rokycanska od pravěku až po rok 1918. Opravdu zajímavou sbírkou rokycanského muzea jsou pak zkaměneliny – muzejní inventář čítá na 130 000 kusů zoopaleontologických nálezů a ty nejzajímavější z nich pak vystavuje v rámci expozice Otisky času.

Ať už vás zajímá historie, umění nebo fosilie, návštěvu muzea doporučuji opravdu každému. Aktuální informace o všech zmíněných a dalších expozicích a výstavách najdete na stránkách www.zcm.cz, kde najdete i informace o vstupném, které je ve většině případů pro studenty za 40 Kč. Doufám, že si návštěvu užijete! 

Rekonstrukce hrobu v expozici Pohledy do minulosti Plzeňského kraje – archeologie

About Eliška Chimalová