Kultura, Zajímavé

Velká synagoga v Plzni po třech letech znovu otevřena

Pokud přemýšlíte, kam se vydat na odpolední výlet, ale nechcete se vypravovat příliš daleko, mám pro vás (tedy alespoň pro plzeňské) dobrou zprávu. Přímo ve vašem městě se totiž nachází mnoho zajímavých míst, která stojí za to navštívit. Jedním z nich je Velká synagoga, která je od letošního dubna po tříleté rekonstrukci opět otevřena veřejnosti, a to od neděle do pátku v čase 10:00 – 17:00. Osobně doporučuji navštívit komentovanou prohlídku s průvodcem, kde se dozvíte mnoho zajímavostí z historie plzeňské synagogy – od detailů ohledně její stavby v 19. století, jak přečkala druhou světovou válku a následně komunistický režim, až po současnost, kdy je synagoga využívána nejen k náboženským obřadům, ale konají se zde rovněž kulturní akce a přednášky. Dozvíte se taktéž nemálo zajímavého z historie Židovské obce v Plzni, již pomáhá přiblížit i stálá expozice Tady žili Židé, která je k vidění na horních galeriích synagogy.

Komentované prohlídky nabízejí kromě výše zmíněného dva okruhy. Součástí prvního z nich (probíhá každou středu, pátek a neděli od 16:00) je návštěva jedné z věží Velké synagogy (odkud je skutečně impozantní výhled). Druhý okruh (každé pondělí od 15:30) umožní návštěvu nově rekonstruovaného rabínského domu, kde se nachází i tradiční židovská lázeň mikve.

Návštěva Velké synagogy je příležitostí, jak strávit pěkné odpoledne navíc s edukativním přesahem, proto určitě doporučuji.

Více informací naleznete na stránkách Židovské obce PlzeňVisit Plzeň

Zdroj obrázku: Visit Plzeň

About Adéla Sommerová