Úvahy a zamyšlení

V čem leží zvrácený půvab nacismu?

Co nás tak přitahuje k nacismu a fašismu obecně? Padnoucí uniformy příslušníků SS jsou důkazem moci, šálení a podmanivosti krásy.  Systematické vraždění na východní frontě a jeho dokumentace děsí dodnes. Je zajímavé, že nejvíce dnešních neonacistů je v Rusku. V zemi, jejíž národ chtěli nacisté sprovodit ze světa.

Pozoruhodné je i ospravedlnění samotného vraždění. Zastřelit matku držící dítě, to už chce pořádnou lidskou zrůdu. Nebo oběť?  Himmler svým vojákům říkal, že samotné děti problémem nejsou, ale jejich bolševická krev už ano. Morální povinnost tak káže vojákům vzít na sebe břímě a obětovat se. Je třeba být statečný a obětovat svou psychiku za život své rodiny a za budoucnost německého lidu.

Na začátek jeden fun fact: Věděli jste, že zpěvačka švédské skupiny ABBA – Anni-Frid je jedním z dětí zplozených skrze nacistický program Lebensborn (česky Pramen života)? Potomci německých vojáků spolu se svými matkami byli po skončení okupace Norska tvrdě perzekvovány a bylo s nimi zacházeno jako s nežádoucími odpadky. Kromě útlaku byly děti posílány do institucí léčících mentální neduhy. Proto musela Anni i s matkou odjet do Švédska.

Vraťme se ale zpět k nacismu a jeho půvabu”. David Bowie v jednom rozhovoru řekl: Televize je bezpochyby nejúspěšnějším fašistou. Rockové hvězdy jsou také fašisté. Adolf Hitler byl první rockovou hvězdou. Budiž mu omluvou, že to bylo v období, ve kterém se jeho jídelníček skládal z mléka, chilli papriček a hromady kokainu. Dotkl se ale zajímavého fenoménu.

Zakázané vždy budí pozornost. Lidská fascinace brutalitou a krutostí je rozporuplným faktem. Tabu ohledně vzrušení z někoho, kdo je tak krutý, je pak známým fenoménem. Erotizace strachu a obávaného v lidské fantazii poskytuje často úlevu a odhaluje kulturní úzkosti a tužby.

Na začátku 60. let byly v Izraeli extrémně populární pornografické komiksy Stalag (německé označení pro zajatecký tábor). Vznikaly během soudního procesu s Adolfem Eichmannem. Vnadné nacistické důstojnice SS v táboře mučí a sexuálně týrají mužské vězně. Název jednoho z titulů mluví za vše: I Was Colonel Schultz’s Private Bitch. Tento žánr si oblíbily děti přeživších z koncentračních táborů a v konzervativním Izraeli byl za krátkou dobu vládou zakázán. Obecně se má za to, že Stalagové komiksy byly snahou vyrovnat se s kolektivním traumatem.

Obálka komiksu Stalag

Hákový kříž je z hlediska marketingu nejúspěšnějším logem“ všech dob. Zná ho každý. Mohou například cosplayerky nosit nacistickou uniformu? Může být tento symbol užíván ironicky či jako forma protestu proti politickému zřízení? Je libo Sid Vicious se svastikou na tričku či hajlujícího Jiřího Káru?

A co třeba rekonstrukce bitev druhé světové války? Mají si účastníci hrát na vojáky jen ve spojeneckých uniformách?  A co moderní neonacisté a zradikalizovaní lidé? Děsivá masová střelba bílého supremacisty ze 14. května 2022 v Buffalu je jedním z mnoha příkladů radikalizace skrze internetové prostředí. Jenomže co s  tím ? Extrémistická fóra se v dnešní době mažou poměrně rychle a úspěšně, ale prostředí internetu je stále těžké uhlídat, viz. obrázek níže.

Jsou témata, o kterých by se opravdu nemělo vtipkovat? Je tu nějaká hranice? Pokud ano, jak ji vymáhat zákony? Koneckonců Reinhard Heydrich říkal, že Češi jsou smějící se bestie. Je ale rozdíl mezi cynickým sprostým humorem a nezdolným životním postojem, ve kterém nesmí chybět smích. 

 

Zdroje:

Hitler a apoštolové zla [online]. Imineo Documentaires, Dostupné z: https://youtu.be/zJ3zaNjAkDE

ROSENFELD, Jordana. The history of being horny for Nazis [online] Dostupné z: https://theoutline.com/post/7707/ice-bae-the-history-of-being-horny-for-nazis

https://faroutmagazine.co.uk/

Twitter: @AnticLiber

Tagged