Zajímavé

Kde a jak pomoci Ukrajině?

Asi není v současné době ve společnosti více rezonující téma, než je válka na Ukrajině. A není divu. Válka nemá v současném světě místo a tento neomluvitelný akt agrese vůči suverénnímu státu vzbuzuje emoce po celém světě. Lidé (a nejen lidé) zasaženi válečným konfliktem potřebují naši pomoc. Těší mě, že čeští občané se v této věci od počátku aktivně angažují. Považuji proto za důležité shrnout, jakými způsoby se můžete do pomoci také zapojit.

 

Finanční podpora

Finanční příspěvky jsou osvědčenou formou pomoci, která je užitečná v každé situaci. Vybrané peníze budou použity dle aktuálních potřeb. Organizace, které sbírky zprostředkovávají, není těžké si na internetu vyhledat, zde pro upřesnění několik z nich.

  • SOS Ukrajina– sbírka vyhlášená organizací Člověk v tísni se soustředí na poskytování potravin a ubytování válečným uprchlíkům
  • Charita pro Ukrajinu – sbírka vyhlášená Charitou České republiky je určena k zajištění základních potřeb (přístřeší, voda, potraviny, hygienické potřeby), ale i psychologického poradenství pro lidi zasažené válkou na Ukrajině
  • Nadační Fond Help Ukraine – aktuálně organizuje evakuaci dětských skupin a rodin s dětmi z ohrožených oblastí
  • Post Bellum – ve spolupráci s ukrajinskou organizací Come Back Alive pořádá tato organizace (známá především díky projektu Paměť národa) sbírku, jejíž výtěžek půjde na materiální podporu obránců Ukrajiny (zdravotnický materiál, ale i např. neprůstřelné vesty, drony, vysílačky atd.)
  • Český červený kříž – ve spolupráci s Ukrajinským červeným křížem se podílí na zdravotnické pomoci prostřednictvím zajišťování traumasetů, zdravotnického materiálu a automobilů mobilní ambulance

 

Další formy pomoci

Pomoc však nemusí být jen finanční. Městské charity, ale i další organizace, instituce i jednotlivci pořádají humanitární sbírky – v Plzni například zde:

  • Diecézní charita Plzeň – přijímá trvanlivé potraviny (balené vody, instantní potraviny, konzervy) každý den od 9:00 do 15:00. Hledá rovněž ubytování pro válečné uprchlíky
  • Národopisné muzeum Plzeňska – Centrum pomoci – ve všední dny od 8:00 do 16:00 můžete do prostor Muzea církevního umění ve Františkánské ulici přinášet hygienické potřeby, povlečení, desinfekce a další věci usnadňující uprchlíkům první dny po příjezdu
  • Plzeňský Prazdroj – sbírka hmotné pomoci – probíhá každý všední den od 12:00 do 18:00 do kinosálu návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje. V současnosti jsou zde nejvíce vítány úklidové a desinfekční prostředky (na nádobí, Savo atd), z potravin instantní pokrmy (polévky, těstoviny), dětské kočárky a postýlky, pastelky, fixy a trhačky a také dámské hygienické potřeby. V případě zájmu se rovněž můžete zapojit jako dobrovolníci při třídění a distribuci vybraných věcí.
  • Fakultní nemocnice Plzeň – seznam aktuálně potřebných věcí bude každý týden zveřejněn, v současnosti jsou to především deky, karimatky, spacáky a teplé oblečení (termoprádlo), které můžete donést každý den od 6:00 do 18:00 do přijímací kanceláře FN na Borech nebo Lochotíně.
  • Mikulášské gymnázium a Církevní gymnázium – do budov škol můžete přinášet např. obvazy, léky, baterie, svítilny atd.

 

Pomoci lze například i nabídkou ubytování, tlumočení nebo dopravy – konkrétní nabídku je možné zadat do centrální databáze Pomáhej Ukrajině

I návštěvou kulturních akcí můžete pomoci – v Plzni v blízké době například těchto:

 

Pomoc zvířatům

Válečným konfliktem netrpí jen lidé, ale také zvířata. Organizace Svoboda zvířat proto pořádá sbírku určenou pro pomoc zvířatům na Ukrajině. Vybrané finanční příspěvky poputují ukrajinské organizaci UAnimals, kde budou přerozděleny mezi útulky, zvířecí azyly a záchranné stanice. Další možností je poskytnutí dočasného azylu pro převezená zvířata (na čemž nyní pracují např. organizace Vegan Fighter a projekt PesWeb). Zde a zde naleznete dotazníky, kde se můžete zaregistrovat.

 

Závěrem snad jen to, že žádná pomoc není zbytečná nebo beze smyslu. Je mnoho způsobů, kterými lze Ukrajinu v současné nelehké době podpořit a je na každém, jaká forma pomoci je komu blízká. Zároveň je ale důležité i si udržet od situace určitý odstup a nepropadat negativním emocím – tím, že se jimi necháme pohltit, totiž skutečně nikomu nepomůžeme. A především, nevybíjejte si zlost na ruských občanech žijících v Česku – většina z nich s Putinovou politikou nesympatizuje a s invazí na Ukrajinu nesouhlasí. Napadat někoho jen na základě jeho národnosti rozhodně není cestou k mírovému řešení a nikomu neprospěje.

Chtěla jsem tento článek pojmout čistě informativně a vyhnout se klišé, což se mi asi úplně tak nepodařilo, neboť na mě právě v souvislosti s aktuálním děním emoce poměrně působí a zcela oprostit se od nich nedokážu. Ale asi to tak mělo být řečeno.

Děkuji všem, kteří nejsou lhostejní ♥

About Adéla Sommerová