Nezařazené

Motivace z amerického vězení

Pokud hledáte způsob, jak se zlepšit v jakékoli oblasti vašeho života, jen na youtube nyní máte nepřeberné množství videí. Spásného materiálu je tak mnoho, že se často kvůli sledování nedostanete k akci. Trh plný fitness expertů, motivačních řečníků a koučů se neustále rozrůstá spolu s produkty, které nabízejí. Mezi nimi momentálně vyčnívá bývalý americký vězeň Wes Watson, a to díky své surové upřímnosti. 

Watson byl odsouzen na deset let za prodej marihuany v Kalifornské věznici a zaměřuje se nejen na posilování a fitness rady, jak by si člověk při prvním zhlédnutí mohl myslet. Co taky v tom vězení jiného dělat, že? Naopak jde z jeho strany o spirituálně zaměřený postoj. Veškerý důraz je kladen na sílu mysli a budování psychické odolnosti. O svých svalech mluví jako o vedlejším produktu své duševní síly. 

Na otázku, proč se vlastně stát dobrým odolným člověkem a proč se vůbec o něco pokoušet, odpovídá z jiné perspektivy. Vše dobré, co uděláme sami pro sebe, děláme vlastně i pro naše okolí a svět ve kterém se pohybujeme. Dle Watsona prý vůbec nejde o nás, a proto je potřeba přestat se snažit sobecky získávat věci či úspěchy. Především dlužíte světu a vašim přátelům nejlepší verzi sebe samotného. Sebezlepšení je zde svázáno s prospěchem celku a s vědeckým poznatkem, že kolektivní motivace funguje daleko lépe. 

Pro Watsona jsme produktem svých denních rozhodnutí a našich voleb. Výsledky jsou podmíněné sebeovládáním. Možná si člověk řekne, co je těžkého na sebeovládání ve vězení? Právě o tom Watson mluví a ukazuje, že prokrastinovat či užívat drogy jde v pohodě i za mřížemi. Vězení vás disciplíně nenaučí. V bezvýchodné situaci je mnohem těžší nekoukat celý den na televizi a nezabíjet čas. Klíčové je dle něj být více pyšný na kroky, které vedou k výsledku než na dosažený výsledek samotný. 

Nesmírně zajímavé je také slyšet, jak vysvětluje skoro až armádně řízený život ve vězení. Všechny hrůzy amerického nápravného systému popsané do detailu. Od ročních pobytů na samotce, kde se spoustu lidí zblázní až po ne příliš dobré jídlo a těžko uvěřitelná pravidla. A pak pokračuje k tématu budování charakteru. Vysvětluje, jak se zbavit svých hlavních neřestí a jak si udržet pozitivní mindset. Namísto hledání štěstí tam, kde jsme ho již vždy ztratili, můžeme začít postupně každý den získávat několik pomyslných V-ček (vítězství). 

Když na vás ve videu pořvává a plive hora potetovaných svalů, jste zanedlouho připraveni si těch pár let v base odkroutit. Uzavřít Watsona do škatulky motivačních rádoby pozitivně potěšujících žvástů prostě nejde. Mluví a vysvětluje problémy jednoduše. A v tomto ohledu stojí za to poslechnout si, co má člověk, jenž byl vyloučen ze společnosti, na srdci. 

https://www.instagram.com/watson_fit/?hl=cs