Nezařazené

Kratom: Zázračný lék či obyčejná droga ?

V době nesčetných doplňků stravy a různých přírodních zlepšováků člověk ani neví, co všechno brát a čemu se vyhnout. Látkám, které z vás slibují udělat supermana, nyní vévodí kratom. Jeho obliba roste, a proto je třeba zaměřit se na jeho účinky a možná rizika. 

Kratom je prášek z listů stromu Mitragyna speciosa, který roste v jihovýchodní Asii. V našich končinách nyní opěvovaný jako zelený zázrak “. Koupit jej nicméně můžete jen jako sběratelský předmět, protože není schválen jako potravina nebo výživový doplněk. S užíváním se však samozřejmě počítá…

S e-shopy prodávajícími tuto bylinu se doslova roztrhl pytel. A přestože lékaři před experimentováním varují, prodávající rozhodně nešetří pozitivy. Kratom přináší celkovou psychickou pohodu a zdraví.  Dokáže zahnat únavu, pomoci s úzkostí a umí nakopnout i ztracené libido. Hlavní účinnou látkou je mytragynin, jenž účinkuje na stejné receptory jako opiáty. Při nízkých dávkách do čtyř gramů je kratom stimulant, pak působí spíše sedativně. To znamená, že má podobné účinky jako morfin, hlavně ve větších dávkách. Kratom v menších dávkách pomáhá lépe se koncentrovat a zbavit se stresu, proto je populární mezi studenty. 

Jelikož zde chybí kontrola kvality je nejlepší si z prášku z listů udělat čaj. Možné kontaminace tak projdou alespoň varem. Pak je zde kromě kapslí metoda toss and wash. Do pusy dáte prášek a pak zapijete. Je to opravdu jen pro odvážné, jelikož hrozí zakuckání a vdechnutí prášku. 

Kromě odporné nahořklé chuti mohu osobně říct, že kratom opravdu funguje. Účinky nejsou tak zázračné, jak se uvádí, ale euforii a lepší koncentraci jsem pocítil. To vše bylo provázené bolestí žaludku a svěděním kůže. Něco za něco… Kratom také dehydratuje, proto je nutné pít zvýšené množství tekutin. 

Problém je, že k němu mají přístup i mladiství a pokud jej budete užívat často, může vzniknout závislost. Dávkování je ovšem pořádně ošemetné. Jedna čajová lžička může rozhodnout o tom, zdali dnes budete produktivní šťastný pracant nebo Keith Richards na detoxu. Z vedlejších účinků je nejhorší zvracení, přecitlivělost na slunce a třes. 

Na Slovensku se ke dni 9. 12. 2021 prodej kratomu zakázal a je řazen mezi omamné a psychotropní látky. O případném zákazu se v Česku stále jedná. Stále je tak možné vyzkoušet si zrádnou slast rockových hvězd, za kterou zaplatíte v lepším případě zácpou a nevolností. V horším případě závislostí a pocuchaným zažíváním.  

Proti případnému zákazu se píší petice opírající se o to, že kratom pomáhá lidem závislým na opiátech ulevit od abstinenční příznaků a má spoustu rekreační uživatelů. Rovněž je zmiňován směšný status sběratelského předmětu. To nám chudákům Evropanům zase něco dobrého zatrhnou… 

 

Tagged