Úvahy a zamyšlení

Předvánoční čas bez stresu – jde to vůbec?

Již druhý advent je za námi a co nevidět tu budu vánoční svátky. Těšíte se? Já ano. Toto období pro mě má od dětského věku specifický význam. Už když 1. prosince otevřu první okénko (čajového) adventního kalendáře, vždy vnímám onu magickou atmosféru, která celé vánoční svátky obklopuje. K mému zjištění jsem však ve svém okolí v drtivé menšině. Vždy když přijde s někým dospělým na podobné téma řeč, obvykle se mi dostane nechápavého pohledu a konstatování, že celé svátky jsou jenom stres a už aby bylo po nich.

Stres – moderní slovo dnešní doby, kouzelné zaklínadlo. Kdo není ve stresu, jako by neexistoval. Nezpochybňuji, že doba není jednoduchá, ale to je na jiné téma, které zde nechci rozvíjet. Zmiňuji to proto, že není nutné kazit si „svátky klidu a míru“ ještě navíc zbytečným stresem. Podle mě je velká škoda, že mnoho lidí vnímá toto období jako „nutné zlo“ spojené především s nákupním šílenstvím a všeobecnou hysterií ohledně shánění dárků atd. Proč? Vánoce přece nejsou o hromadě nákladných dárků pod nazdobeným stromem uprostřed do puntíku uklizeného obýváku. Tím vůbec nechci říct, že na dávání dárků je něco špatného, (naopak je to hezké a člověka to potěší) ale že Vánoce nejsou jenom o tom. A také že nic se nemá přehánět. Mnozí samozřejmě mohou namítnout, že to dělají “kvůli dětem”. Děti nemám, logicky tedy nemohu mít podobnou zkušenost, ale troufám si tvrdit, že i děti by možná leckdy více ocenily klidnou a pohodovou domácí atmosféru, než množství dárků, dvacet druhů cukroví a vystresované rodiče (či jiné rodinné příslušníky) okolo. Což mohu potvrdit ze své zkušenosti (nejen) z dětského věku. Z plánovaného poklidného vánočního setkání se stává noční můra, místo sváteční nálady napjatá atmosféra a konverzace u štědrovečerní tabule připomíná spíše diskusi z Otázek Václava Moravce. Všichni jsou podráždění a jediné, co si přejete, je prostě odejít.

Co tím vším chci říci? Vánoce jsou o tom trávit čas s blízkými lidmi (ne nutně rodinnými příslušníky, blízký člověk může být pro každého někdo jiný) a pokud veškerou energii vyčerpáte obíháním přeplněných nákupních center, přehnaným uklízením a pečením, už vám jí potom moc nezbyde. A to by byla škoda, nehledě na to, že i vaše okolí to může negativně pocítit. Myslete tedy i na sebe a nestresujte se zbytečně.

 

Hezký předvánoční čas všem.

About Adéla Sommerová