Studentský rádce, Tipy pro studenty, Zajímavé

(Nejen) AI, která pomáhá studentům

obrázek ilustrující umělou inteligenci

…aneb 6 plus jeden užitečných softwarů, které budete využívat každý semestr.

Že rozvoj IT a umělé inteligence roste raketovou rychlostí nám ukazuje již Moorův zákon z roku 1965, který tvrdí, že se každé dva roky výkon počítačů za stejnou cenu zdvojnásobí. Doba covidová výrazně prospěla vývoji nových aplikací a dalších telekomunikačních vychytávek, když všechny odsoudila k samoizolaci a neosobnímu kontaktu skrze obrazovky. Z ničeho nic jsme potřebovali používat věci, které nás do té doby ani nenapadly. Pár chytrých hlav se dalo dohromady a tak vznikly nebo se výrazně rozšířily i softwary a aplikace, které s covidem sice nic společného nemají, ale které mohou výrazně ulehčovat život nejen studentům.

V tomto článku shrneme výběr šesti zajímavých internetových stránek, které ještě nejsou výrazně rozšířené, ale mohou být užitečné. A přidáme i jeden bonus. Jelikož se jedná o práci s umělou inteligencí (Artificial Intelligence – odtud AI) nebo o aplikace a pomůcky na internetu, pak je vzhledem k uživatelské obci logické užití angličtiny na všech zmíněných stránkách. Nicméně věřím, že tato drobná překážka se dá poměrně snadno překročit a benefity stránek výrazně přesahují jejich negativa.

Všechny uvedené softwary jsou zdarma v základním balíčku a je třeba se zaregistrovat. Poté je můžete vesele využívat.

Shortlyai.com

ShortlyAI za vás napíše článek, přepíše odstavec, prodlouží text. Jedná se o intuitivní rozhraní, ve kterém se po přihlášení okamžitě zorientujete. Do velkého hlavního okna stačí napsat nadpis a část textu, který chcete upravit nebo prodloužit. Umělá inteligence se pak zorientuje v tématu a začne psát za vás. V levém sloupci si můžete vybrat, jak dlouhý text za vás má Shortly napsat. Zároveň máte možnost do malého okénka popsat, o čem zrovna píšete, pro trefnější a lepší fungování umělé inteligence. Pod ikonou brka se skrývají všechny vaše články, pod ikonou papíru naleznete seznam všech dostupných zkratek, jako přepsání nebo zkrácení textu. Software funguje bez denního limitu, respektive blokuje pouze přespřílišné užívání z důvodu boje proti automatickým botům. Shortly ulehčuje práci nejen spisovatelům, kteří trpí autorským blokem, může pomoci i pro inspiraci studentům při psaní esejí nebo uživatelům s nižším jazykovým citem.

PodcastleAI

Jedná se o rozhraní pro vytváření podcastů. Software nahrává hlas moderátora a nanejvýš dvou hostů ve vysoké kvalitě. V následném editoru je umělá inteligence sama rozliší, který hlas komu patřil a je možné jednotlivé promluvy samostatně editovat navzdory tomu, že se v rozhovoru překrývaly. Proč je to ale užitečné pro studenty? V aplikaci lze kvalitně převést text na mluvenou řeč. Stačí do Podcastle vložit své poznámky a jejich poslechem se můžete učit cestou v MHD, při sportu nebo třeba při řízení.

Axiom.ai

Axiom je nástroj, který toho umí strašně moc. Automatizuje používání vyhledávačů. Rychle a bez kódu. Je to bot, díky kterému již nemusíte vykonávat opakující se úkoly. V Axiomu naleznete několik dílčích nástrojů, které můžete složit dle libosti a tak si vytvořit nástroj daný na míru, který vám pomůže v každodenní práci s internetem. No jo, ale co to tedy vlastně znamená? Například můžete v Axiomu použít jednu z připravených šablon, vložit 3 URL, které potřebujete přečíst a Axiom z nich vytáhne a shrne vám nejdůležitější informace do pár vět. Kromě extrakce dat může pomoci s jejich vizualizací nebo reportingem. Tento software toho umí mnohem více a v záložce Academy jsou k dispozici naučná videa, která vysvětlují, jak s tímto botem pracovat a jak ho lze využít.

Transparent Note

Aplikace původně vyvinutá pro Mac, kterou lze při troše snahy nalézt ke stažení i pro Windows. Na první dobrou se jedná o zápisník na poznámky. Co ho odlišuje od ostatních dostupných sešitů? Jak již název napovídá, sešit může být transparentní, přičemž míru průhlednosti sami nastavíte. Sešit lze mít otevřený současně s oknem prohlížeče. Můžete si tak zapisovat poznámky a přitom sledovat prezentaci bez přeskakování oken, nebo prezentovat a přitom sledovat vaše poznámky k textu bez toho, aby je viděl někdo další. Vaše poznámky se při sdílení obrazovky sdílet nebudou. Netřeba zmiňovat, že se tento sešit stal mezi studenty oblíbeným jako berlička při online zkoušení.

CloudConvert

Internetová stránka, která dokáže zkonvertovat snad naprosto všechno do formátu, který právě potřebujete. Podporuje přes dvě stě formátů a garantuje vysokou kvalitu dokumentů i datovou bezpečnost. Je třeba dodávat něco víc?

Z-library

“The world’s largest ebook library” – tak zní slogan této knihovny. Po přihlášení v knihovně naleznete nepřeberné množství knih, článků i akademických publikací. Knihy a další lze stáhnout ve vybraném formátu do vašeho PC, nechat si je zaslat na e-mail nebo do Kindle čtečky. Najdete tu sci-fi, červenou knihovnu, seberozvojové texty, psychologické rozbory, nebo jinak vzdělávající knihy. Jsou tu knihy v angličtině, češtině i dalších jazycích. Stahování je omezeno na pět titulů za den. Uživatelé mají možnost přispět libovolnou částkou na chod knihovny, příspěvek je však zcela dobrovolný. K říjnu 2021 se knihovna pyšní počtem 8 930 000 knih a 84 830 000 článků.

FilePizza

Tento bonusový software umožňuje rychlý transport složek. Odesílateli stačí soubor nahrát a odeslat příjemci vygenerovaný odkaz, který funguje pouze po dobu, kdy je Filepizza otevřena na straně odesílatele. Jedná se o rychlé a bezprostřední sdílení souborů, které se od ostatních odlišuje svým mladistvým a vtipným rozhraním. Místo klasického odkazu vám totiž od odesílatele přijde objednaná pizza, například se salámem.

Byla by škoda neusnadnit si život, když je to možné. Tak vzhůru do používání vymožeností a studiu zdar!

Tagged , , , , , , , ,

About Denisa Míková

Jsem studentkou TFKáčka na Fildě a celé studium na VŠ se aktivně zajímám o digitální marketing a média, především ta nová, občas píšu, občas mluvím a na všechno mám názor. Sarkazmus a ironie mi řikají Velitelko, ráda se směju, rozšiřuju si obzory, nikoho nesoudím a miluju konstruktivní debatu.
View all posts by Denisa Míková →