Pro studenty, Studentský život

Začni semestr tentokrát chytře

Se začátkem semestru téměř každému studentovi trvá, než se dostane zpátky do studijního módu. Proto přináším pár tipů, které by ti mohly cestu do pracovního režimu usnadnit a pomoci ti vyhnout se tak hektickému konci semestru, při němž nevíš, co dřív.

1.Zapisuj si důležité informace ohledně získání zápočtu

Zdá se to jako samozřejmost, ale na konci semestru skutečně oceníš, když budeš mít všechny požadavky ke splnění předmětu pečlivě zapsané.

2.Poznámky při jednom

Jednou s notebookem, podruhé zase se sešitem… a kdo se v tom má poté vyznat? Neuspořádané poznámky z předmětů jsou noční můrou při učení se na zkoušky. Ulehči si život a vše si zapisuj na jedno místo.

3.Podtrhávej a vybarvuj

Zní to jako blbost, ale při učení oceníš, když budeš mít důležité věci zvýrazněné či nějak barevně od sebe odlišené. Již na první pohled poté bude patrné, na co se máš při učení zaměřit.

4.Zajisti si včas podklady

„Nebyl jsem na přednášce. Ale, co. Teď to nepotřebuji.“ Kolik studentů už tu větu někdy řeklo? Snad všichni. Teď sice víš, že ti chybí jen jedna přednáška, ale na konci semestru si na tuto „drobnost“ už opravdu nevzpomeneš (a nebo ji budeš jen těžko shánět, protože všichni ostatní už budou mít napilno s vlastním učením).

5.Čím dřív, tím líp

Určitě znáš ten pocit, když se vrátíš zpátky na místo činu (čti: univerzitu) a nic se ti nechce. V hlavě ti proběhne: „Nebudu si brát tak brzký termín prezentace. Vždyť času je dost.“ Tahle prokrastinační myšlenka postihla ve studentském životě každého z nás a věř, že když si vezmeš dřívější termín, tak rozhodně neprohloupíš.

6.Organizuj si čas

Od předchozího bodu se dostáváme k poslednímu velmi podstatnému tipu, a tím je správná organizace času. Pokud máš možnost, tak si práci rozlož do celého semestru. Čas strávený koukáním na oblíbený seriál můžeš chytře využít k napsání seminárek. Na konci semestru ti poté zbyde více času na učení, když nebudeš muset psát všechny seminární práce za pět minut dvanáct (někdy i pět minut po dvanácté).

 

Tagged ,

About Radka Čtveráková