Kultura / Události, Pozvánky na akce

Parlamentní volby 2021

Co se dělo v politice?

Během klidného a krásného času Vánoc vyhlásil prezident Miloš Zeman termín voleb do Poslanecké sněmovny. Stanovil datum 8. a 9. října 2021. Brzké vyhlášení bylo přijato negativně a s rozpaky, protože v podstatě od začátku ledna musely být všechny náklady na propagaci stran a koalic transparentní a musely být započteny do výdajů na kampaň, které jsou pro každou stranu nebo koalici omezeny na 90 milionů korun.

Od Vánoc tedy slýcháme, že nás čekají klíčové volby a všechna různá média nám poskytují dohromady nepřeberné množství článků, podcastů, videorozhovorů, analýz, statistik, průzkumů, všemožných politických debat a samozřejmě nesmí chybět volební bizár pro odlehčení. Z těch lepších médií, která sleduji, mohu zmínit a doporučit DVTV, Týdeník Respekt, podcast Deníku N – Studio N a samozřejmě ČT24.

Ovšem za tu dlouhou dobu devíti měsíců se může odehrát mnoho věcí, které ovlivní volby a skutečně se tak stalo. Pojďme si vyjmenovat pár nejvýraznějších kauz, jež se odehrály během kampaně a méně nebo více se na preferencích voličů mohly odrazit. 

Na počátku roku 2021 se už nějakou dobu řešil tendr na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Otázkou bylo, zda zahrnout do tendru Čínu a Rusko. Stále se o tom debatovalo, opozice byla proti a bylo obtížné nalézt shodu. Tato debata byla zesílena v druhé polovině dubna, jelikož se zjistilo, že za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 stáli příslušníci ruské vojenské tajné služby. Ruská firma Rosatom tedy nebyla přizvána do bezpečnostního posouzení.

Než se tak stalo, došlo například k následujícímu: zformovaly se dvě velké koalice (PirSTAN a Spolu); poslanec Lubomír Volný (Volný blok) na sebe upozornil dnes již známým flákancem; vzniklo hnutí Přísaha Roberta Šlachty jako nový docela významný hráč těchto voleb; došlo ke změně volebního zákona, který doposud znevýhodňoval malá politická uskupení. Na pozadí všech těchto mediálně řešených událostí samozřejmě dál probíhala pandemie a probíraly se respirátory, zavřené školy, porušování opatření různými veřejnými osobnostmi, rozjelo se očkování a vystřídali se ministři zdravotnictví.

Na konci dubna přitáhlo pozornost veřejnosti také hlasování poslanecké sněmovny o manželství pro všechny. Něco, co většina veřejnosti chce, ale většina sněmovny bohužel stále nechce. Jak se k tomuto tématu staví strany, koalice a jednotliví politici se můžete podívat v předvolebním průzkumu iniciativy Jsme fér. Navíc toto téma nedávno rozvířil poslanec Marian Jurečka (Spolu). Dále se na začátku května na serveru Seznam Zprávy vynořila informace, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) plánoval v Moskvě vyměnit Vrbětice za Sputnik V. Plánovanou cestu označil Hamáček za zastírací manévr. Nutno říci, že případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Měsíc květen byl zakončen odchodem Dominika Feriho z TOP 09, kvůli obvinění ze sexuálního násilí. Tuto kauzu stále prošetřuje policie. Následně se na začátku června hlasovalo o nedůvěře vládě, které bylo velmi napínavé a velmi snadno ho vyřešila KSČM, když odešla ze sálu a nehlasovala, čímž nepřímo vládu podpořila. Z potřebných 101 hlasů návrh získal jen 89.

Přes léto nastal trochu útlum. Do Česka se dostala koronavirová varianta delta a na jižní Moravě tornádo zpustošilo několik vesnic. Světlým okamžikem bylo jakési sjednocení národa” a soucítění s lidmi žijícími v těchto lokalitách. Vláda v této době také prosadila reformu stavebního zákona, o které se teprve ukáže, zda je efektivní, či nikoliv. Od předvolebního boje nás rozptýlily i Letní olympijské hry, kde čeští sportovci získali celkem 11 medailí. Ke konci léta se rozhodovalo, jak dopadne Zemanův dlouhodobý hon na šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Jeho mandát skončil a místo řádného prodloužení a znovujmenování do funkce byl pouze pověřen vedením BIS, dokud po volbách nevznikne nová vláda. Na konci léta se řešila spíše zahraniční politika, konkrétně zabrání Afghánistánu Tálibánem. 

Na začátku školního roku odstartovala horká fáze kampaně a pozornost přitáhl Andrej Babiš mladší a připomenul nám tak vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Na konci září navíc dostal předseda vlády Andrej Babiš (ANO) pokutu 250 000 korun za to, že je podle Černošického městského úřadu ve střetu zájmů a ovládá provozovatele rozhlasového vysílání Londa, vydavatelskou společnost Mafra a provozovatele televizní stanice Óčko. 

V několika posledních týdnech začal růst počet nakažených koronavirem a pomalu se rozjela čtvrtá vlna covidu. Držme si palce a dodržujme opatření.

Pojďme volit!

Po tomto rychlém a velmi zjednodušeném průřezu událostmi české politické scény, které občas připomínají blížící se apokalypsu a které daly vzniknout mnoha internetovým memům, přichází otázka: koho tedy volit, jak se rozhodnout? Podívejte se na volební programy stran nebo na jejich zkrácenou verzi a vyberte si. Moje odpověď totiž zní, že volba je na vás, vybírejte podle programů, intuice nebo třeba podle toho, co vám poradí tetička ze třetího kolene. Nejdůležitější je, abyste volit šli. Jedině tak můžeme něco změnit nebo naopak nechat při starém. Možná si říkáte, že váš jeden hlas nic nezmění, ale to je chyba. Pokud si myslíte, že žádnou moc nemáte, tak se své moci vzdáváte. Pojďme si tedy říci: kdo nevolí, není Čech. 

Apeluji zejména na mladé lidi. V debatách jsme se vesměs dozvěděli, že naše generace má malou naději na to, že si někdy pořídí vlastní byt ve městě, a na to, že bude mít státní důchod. V minulých volbách do poslanecké sněmovny v roce 2017 nešlo volit 46 % lidí ve věku 18 – 26 let. Pokud chceme, aby se debatovalo i o tématech, která jsou pro nás důležitá, a pokud chceme něco změnit, měli bychom jít volit. Proto si všichni udělejme víkendový výlet do místa trvalého bydliště a hoďme obálku s hlasovacím lístkem do urny.

Co je na těchto volbách jedinečné a co je pro mě osobně důležité, je podíl žen na kandidátkách. Poprvé je to více než 30 % (31,65 %), což dle mého názoru poukazuje na pozvolnou změnu doby a myšlení. Otázka je, kolik žen se do poslanecké sněmovny  nakonec dostane. Pokud má sněmovna odrážet populaci, možná by v ní neměla sedět většina zástupců jednoho pohlaví. Tak se nebojte, využijte svých 4 preferenčních hlasů a zakroužkujte také pár žen.

Tagged , , , ,

About Tereza Matějková

Jsem studentkou FF, která si nikdy nenapsala nic do šuplíčku. Mám vždy dobrou náladu a dokážu si rozložit čas tak, abych všechno stihla. Mám ráda Karla Čapka, umělou inteligenci, literaturu a spoustu dalších věcí. Jsem zvědavá, baví mě gramatika a nechutná mi kafe.
View all posts by Tereza Matějková →