Pro studenty, Ze studentského života

Jak zatočit s únavou?

Taky si v současné době připadáš spíš jako medvěd chystající se k zimnímu spánku než jako rozkvétající poupátko? Padla na tebe únava? Ať už jsi unavený ze psaní různých semestrálních prací, učení se nebo z toho v poslední době naprosto bláznivého počasí, na které je snad zapotřebí nějakého manuálu, tak tyto tipy určitě oceníš.

Dostatečně pij!

Pokud piješ málo, tak se nediv, že jsi neustále unavený. Dehydratace způsobuje únavu, takže měj vždy po ruce vodu nebo nějaký nápoj. Nebuď zkrátka jako ryba na suchu.

Rozhýbej se!

Neustálé sezení u počítače unavuje, to je prostě fakt. Proto je zapotřebí se po nějaké době zvednout a projít se. Pokud ale nemáš čas, zkus udělat alespoň pár dřepů. Tím se rozproudí se krev a získáš novou energii.

Spánek!

Ruku na srdce. Kdo z nás opravdu dostatečně spí? Všichni to moc dobře známe. Večer započneme frází: „Dneska si půjdu dřív lehnout.“ A o několik hodin později zjistíme, že už je půlnoc a skutek utekl. Spánek je ale hlavním bojovníkem proti únavě. Během spánku se ti zregeneruje mozek a ráno je poté hnedka růžovější. Oproti tomu po čtyřech hodinách spánku můžeš vyrazit tak akorát na zombie pochod.

Dej si pauzu od učení! (Nezaměňuj s prokrastinací!)

Někdy je zapotřebí prostě vypnout a nechat své tělo i mysl odpočinout. Jeden den odpočinku ještě nikdy nikoho nezabil. Zítra se budeš cítit už lépe a stihneš mnohem více věcí, než když meleš z posledních sil. Pozor tímto tě ale nenavádím k prokrastinaci. V případě prokrastinace si sice dlouhodobě odpočineš, ale přivodíš na sebe i tíhu stresu, že nestíháš práci kolem. Je proto důležité rozlišovat mezi odpočinkem a prokrastinací, což někdy ale není úplně jednoduché určit.

Projdi se na čerstvém vzduchu!

Co si budeme povídat, procházka za krásného slunečného počasí někde v přírodě dodá energii každému. Navíc nasaješ i nějaký ten vitamín D, který se vždycky hodí. V případě hnusného počasí, tě zima alespoň probere.

Nadopuj se!

Když je nejhůř, je nutné sáhnout po nějakém dopingu. Ať už jsi zastánce kávy či zeleného čaje, nebo naopak raději sáhneš po nějaké dobrotě (např. čokoládě), na chvíli to zabere. Nezapomeň ale, že toto nakopnutí je pouze krátkodobé, tudíž je lepší, když využiješ předešlé tipy, které ti doplní baterky po delší dobu.

Tagged

About Radka Čtveráková