Pro studenty, Studentský život

Eramus+ program v Norsku

Během studia na katedře Sociologie jsem využila možnosti účastnit se programu Erasmus+. Z uvedených možností jsem si vybrala pro mě neobvyklou  zemi – Norsko. Studovala jsem v zimním semestru 2018 na OsloMet University v Oslu. Byla jsem zvědavá na život v zemi, která se od roku 2013 řadí mezi top 10 v žebříčku „šťastných“ zemí. Byl to příjemný zážitek, díky kterému jsem našla nové přátele, poznala jsem novou kulturu, rozšířila jsem svůj přehled a zlepšila angličtinu.

Finance

Norsko je známé jako jedna z nejdražších zemí na světě. Tento fakt může studenty při výběru odradit. Ale program Erasmus+ poskytuje stipendia pro účastníky programu. Rozsah stipendia závisí na cílové zemi a na vašem programu: studijní pobyt nebo praktická stáž. Pro Norsko činí stipendium 519 EUR při studijním pobytu. Toto stipendium by mělo pokrýt náklady spojené s ubytováním a stravou. V mém případě šlo na úhradu bydlení 360 EUR a na stavu 130 EUR. Ceny potravin jsou v Norsku zhruba třikrát vyšší než v Česku. Ale mořské plody a další lokální potraviny lze koupit levněji. Ušetřit můžete i nákupem potravin na arabských trzích.

Zahraniční studenti mají jistotu, že dostanou ubytování ve „studentské vesnici“. Bydlela jsem ve vesnici Sogn na samostatném jednolůžkovém pokoji. Kuchyně a koupelna vyly v rámci „bytu“ sdíleny s dalšími šesti studenty a jednalo se o nejlevnější variantu z nabízeného ubytování. Doporučuji vám vzít si s sebou kabel pro připojení k internetu a ložní prádlo. Polštář a deku naleznete v podkroví každého studentského domečku, kde předchozí studenti nechávají věci, které už nepotřebují. Kuchyňka je také plná různých věcí, které studenti opustili, takže nádobí není nutné.

Jazyk

Pro některé studenty je jazyk překážkou účasti na programu Erasmus. Obávají se, že jejich úroveň znalosti nebude stačit pro studium na univerzitě nebo komunikaci mezi studenty a s místními obyvateli. Také jsem se zpočátku obávala, ale uvědomila jsem si, že jedním z hlavních cílů programu Erasmus je právě zvýšení úrovně vašich znalostí.

Před zahájením stáže a na jejím konci budete požádáni, abyste absolvovali test jazykové znalosti na webu Online Linguistic Support.  Tam prokážete svůj pokrok ve znalostech daného jazyka. Během roku se můžete na tomto webu vzdělávat.

Není třeba se příliš znepokojovat tím, že vám ostatní nebudou rozumět kvůli přízvuku, gramatice nebo slovní zásobě. I když v Norsku velká část obyvatel mluví dobře anglicky, od mladých lidí až po seniory, zároveň tam žije spousta migrantů z celého světa. Každý má jiný přízvuk, jazykové dovednosti a tak dále, proto zde nevěnují velkou pozornost tomu, že někdy uděláte chybu.

V OsloMet také vyučují učitelé z různých zemí a studuje tam mnoho zahraničních studentů. Nikdo proto poslouchá jak skvělé říkáte „th”, nepřekvapí je, že popletete časy, jenom se snaží pomoci vám ve studiu. Na koleji potkáte lidi z Francie, Nizozemska, Rumunska, Turecka, Indonésie atd. pro mnohé z nich angličtina také není mateřským jazykem. Ale když se setkáte v kuchyni, vždy se nějak domluvíte. 🙂

Rozhodně bych všem studentům doporučila zapsat si norský jazyk pro cizince. Díky studiu jazyka se blíže seznámíte s kulturou, přečtete si, co stojí na vývěsních štítech a porozumíte základním frázím. Za tento předmět navíc získáte 5 kreditů, které se rozhodně hodí.

Společenský život

Obvykle každá univerzita pořádá orientační týden, kde se budete moci seznámit s formálními pravidly univerzity, založit si studentské karty, zjistit umístění univerzitních  budov, knihovny a jídelny. Studentské organizace vás informují o tom, kde je levnější koupit jídlo a potraviny, jak ušetřit na dopravě. Představí vám různé kroužky, do kterých se budete moci zapsat, informace o výletech či kulturních akcích a o „buddy system“. V OsloMet Erasmus byli studenti  rozděleni do 4-5 skupin. Každou skupinu měl na starosti tým 3-4 tzv. buddies. Buddy je váš průvodce, student, který vás vyzvedne po příjezdu a pomůže vám s ubytováním. Buddy také zajišťuje quest soutěže mezi skupinami a uvítací večer, kde se blíže seznámíte s dalšími zahraničními studenty.

Alkohol je v Norsku kvůli státnímu monopolu velmi drahý. Tvrdý alkohol si budete moci koupit pouze ve speciálních vládních obchodech. Bary a kluby mají právo nakupovat alkohol pouze tam, případně v maloobchodě. Vstup do klubů je také velmi drahý. Nejlevnější vstup, který jsme našli, stál 100 NOK(~ 10 EUR). Lehký alkohol jako pivo nebo cider (až 3%) lze zakoupit v obchodě s potravinami. Ve všech obchodech se ale alkohol prodává jen do 20:00, a v sobotu do 15:00. V neděli jsou téměř všechny obchody zavřené a ty otevřené neprodávají alkohol. Proto je třeba plánovat večírky předem.

Ale nejkrásnější věcí na Norsku je příroda. Určitě musíte jít na nějaký výlet, který univerzita nabízí (nebo který jste si samy vymysleli). Pokud studujete v zimním semestru, je nejlepší jít na fjordy v září, dokud nezačne pršet nebo sněžit. Kvůli špatnému počasí budete těžko stoupat do hor, případně vám výhled zahalí mlha. A to by vám zkazilo zážitek. Pokud plánujete podívat se na polární záři, doporučuji vám použít webovou stránku Norway Lights, kde je uvedena předpověď pravděpodobnosti, že tento neobvyklý jev spatříte.

Studium

O studiu se tu moc rozepisovat nebudu, protože si  každý může zapsat různé předměty a podmínky pro splnění předmětů a ukončení studia budou jiné. Hlavní radou je ale zapsat se do co největšího počtu předmětů. Za prvé se z nich můžete do dvou týdnů odhlásit, pokud budou těžké (nebo nudné), za druhé máte na jejich absolvování tři pokusy u zkoušek. Ale pozor,  druhý pokus budete moci absolvovat v příštím semestru a třetí až v novém školním roce, což je pro Erasmus studenty dost nepříjemné. Zajímavé je, že se zkoušky pro Erasmus studenty většinou konají v jiné budově, než kde je skládají studenti ze všech univerzit v Oslu. Důvodem pro to je anonymita studentů a záruka nezaujatosti hodnocení. Zkoušky mají také nezvyklý formát. Většinou trvají  3 – 6 hodin a jejich součástí je napsání eseje. Tím si vyučující ověří, že jste materiál z přednášek pochopili, ne se ho jen biflovali. I když máte možnost si přednášky nahrávat a kdykoliv se na ně podívat zpětně, nezaručuje to váš úspěch u zkoušky.

Erasmus v Česku

Pokud se nemůžete účastnit Erasmu, ale chcete se zapojit do života univerzity, rozvíjet své jazykové dovednosti, pomáhat zahraničním studentům a jednoduše poznat nové lidi, pak se můžete stát buddy na ZČU,   nebo případně sledovat noviny ve skupině ESN (Erasmus Student Network) na Facebooku.

Užitečné odkazy

International Office ZČU

https://www.facebook.com/internationalzcu

Databáze závěrečných zpráv studentů Erasmus

http://erasmus-databaze.naep.cz/modules/erasmus/

Online Linguistic Support

https://erasmusplusols.eu/en/

Více informace o Erasmus+ v češtině

https://www.naerasmusplus.cz/cz/o-programu/

 

About Assiya Urazbayeva