Studentský život

Nootropika: stojí za to?

Nootropika jsou látky či potraviny zlepšující myšlení, funkce mozku a celkový stav lidského těla. Účinky těchto produktů vypadají vážně dobře. Zlepšení paměti, lepší schopnost učení, opravdový a klidný spánek, zvýšená fyzická výdrž a odstranění stresu. To jsou jen jedny z mála blahodárných účinků nootropik. Je to ale opravdu pravda?   

Nalákáni silou léčivých účinků v e-shopech vybíráte, co vše si pořídíte. Reklamní popisky slibují opravdu mnoho. S jednou větou se však většinou na e-shopech s těmito zázračnými látkami setkáte poměrně často. Na základě nařízení EU č. 432/2012 nesmíme u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala na jejich léčivé účinky. To je problém. U některých látek byly provedeny vědecké studie, které mnohdy nepotvrdily nic z jejich proklamovaných účinků. Dělají tedy vůbec něco? Jsou optimálním řešením neduhů moderního člověka, nebo jen pořádnou dírou na peníze? 

Především je potřeba neopomínat zkušenost lidí, kteří se často na internetových fórech podělí o zajímavé informace a o názory na účinnost. Nelze přece ignorovat velké množství lidí, kteří tvrdí, že jim nootropika pomohla a zlepšila život. Pokud se tedy rozhodnete nootropika zkusit, je potřeba dávat pozor na jejich kvalitu. Je hezké, že jste si dopřáli a koupili rovnou 90 kapslí Ašvagandy, tzv. „byliny mládí. Podívali jste se však na podíl účinných látek? Na to, o kolika procentní extrakt se jedná? Na případný certifikát, dokládající původ či obsah látek? 

Vzhledem k tomu, že jste to již koupili, nezbývá vám teď nic jiného, než to všechno s pevnou vírou dobrat. Zde se hlásí o slovo dnes již vykřičený biohacking. V podstatě se jedná o propojení znalosti biologických procesů vlastního těla s aktivním a vědomým přístupem k životu. K tomu patří výživa a také specifická suplementace. Mnohdy to ovšem sklouzává k tomu hacknout své tělo tím, že do sebe nacpu co největší množství nejlepšího materiálu. 

Ráno dvacet minut před snídaní zapít hrst vitamínů. Žaludek to musí nějak zvládnout, proto ho máme… Po snídani tobolku ženšenu a kávu před cvičením. Pak následuje čaj z Ginkgo biloby, Ašvaganda a kapsle plná rybího tuku. Chybí už jenom pilulka Piracetamu a jste hezky řečeno good to go. Maximální možný výkon. Produktivita, která se vymyká standardu běžného smrtelníka. Nadlidské kognitivní funkce. Rozhodně nyní nechci shazovat možné přínosy užívání těchto látek. Nicméně je třeba dbát na uměřenost a být si vědom toho, že většinu benefitů lze získat zdravou stravou a cvičením. Nootropika však mnohdy nepůsobí hned… Nejsou to drogy, takže si nestačí šlehnout a hned se těšit z výsledku. Je třeba počkat, být trpělivý a pečlivě dle doporučení užívat. To pro vás však znamená objednat další balení, protože účinek se projeví až po dvouměsíčním užívání..

Co se mé zkušenosti týká, mohl bych doporučit dvě nootropika, jejichž účinky jsem opravdu cítil. Jedním z nich je Korálovec ježatý. Vzácná houba, která údajně mimo jiné podporuje tvorbu nových neuronů. Opravdu mi přišlo, že se mi zlepšila paměť i nálada. Jako další zmíním Macu horskou. Rostlina vyskytující se v Peru má nastartovat vaše tělo a nakopnout nervový systém. Můžu říci, že Maca vskutku maká. Potíž jsem spatřoval v zátěži na zažívací ústrojí, drobné vyrážce a v hořko-slaném zápachu prášku, ze kterého se člověku dělá nevolno. 

Pokud se rozhodnete nootropika vyzkoušet, dobře vybírejte a zjistěte si vhodné informace. Možná zaplatíte za drahý placebo efekt s vidinou super schopností nadčlověka. Rozhodně za vás tyto látky nevyřeší problémy a jako náplast fungovat nemůžou. Můžete si být však jisti, že vás rozmanitý svět potravinových doplňků a nootropik přivítá s otevřenou náručí. A že to může být velmi drahý špás.