Z našeho oboru, Zajímavé

Operace Kovboj, aneb zachraňte koně!

 

Operace kovboj, aneb zachraňte koně!

Úvod

Druhá světová válka se na jaře roku 1945 pomalu chýlila ke konci. Nacistické Německo bylo na pokraji zhroucení, avšak prolévání krve nemilosrdně pokračovalo. První americké jednotky se přiblížily k hranicím předválečného Československa ze západu, zatímco z východu se blížila obávaná Rudá armáda. Během své válečné poutě narazili američtí vojáci jak na hrůzy, které nacistické Německo páchalo na lidech, tak na dechberoucí válečné kořisti. Jednou takovou kořistí byla také stáj, nacházející se v Hostouni na Šumavě, která ukrývala stovky vzácných Lipicánů. Generál Patton osobně nehodlal na nic čekat a spolu s 2. kavaleristickým regimentem zorganizoval záchrannou operaci pojmenovanou Kovboj.

Přípravy

Mnoho Lipicánů bylo po vypuknutí 2. světové války převezeno ze Španělské jezdecké školy ve Vídni, jejímž ředitelem byl plukovník Alois Podhajsky, do Protektorátu Čechy a Morava, konkrétně do dostihových stájí města Hostouně (Hostau). Právě Podhajsky byl tím člověkem, který upozornil generála Pattona na to, že v těchto stájích se vzácní Lipicáni nacházejí. Hostouň se bohužel nacházela v sektoru Rudé armády, která se nezastavitelně blížila. To generála Pattona, velkého odpůrce komunistů, ale také velkého milovníka koní, vybídlo k rychlému jednání. Dokonce sami Němci, které zajala americká armáda, vybízeli k záchraně koní před Rudou armádou. Tak se zrodil nápad na operaci Kovboj, která byla perfektně zorganizována.

Operace Kovboj

Právě v tuto dobu se v okolí Hostouně nacházel 2. kavaleristický regiment pod velením Charlese Hancocka Reeda. Tento regiment spadal pod Pattonovu 3. armádu. Reed byl osloven dvěma německými veterináři z Hostouně, kteří mu sdělili, že se v místních stájích nachází stovky vzácných koňských plemen, včetně Lipicánů ze Španělské jezdecké školy ve Vídni. Reed, vědom si faktu, že Hostouň se nachází v sektoru Rudé armády,  vymyslel plán, že sehraje útok na německou posádku, která se nacházela v Hostouni a která se jim vzdá. Také o tom informoval generála Pattona, který si celé situace byl vědom a dal souhlas k provedení akce. Ráno 28. dubna se k Hostouni vydalo 70 mužů se 4 vozidly. K boji nedošlo, místní posádka kapitulovala bez výstřelu. V oblasti se také nacházelo mnoho válečných zajatců, převážně Američanů a Britů, kteří byli vysvobozeni. 30. dubna 1945 se Hostouně snažili zoufale zmocnit Němci, ale byli rozprášeni a zajati. Američanům s obranou pomáhali místní obyvatelé, a dokonce i němečtí vojáci. Thomas M. Stewart, kapitán 2. kavaleristického regimentu později vzpomínal, že dva muži z jeho regimentu přišli při této přestřelce o život.

Zachraňte koně!

Hostouň byla nyní kompletně v amerických rukou, avšak Rudá armáda se nacházela velmi blízko, tudíž Američané museli jednat. 9. května 1945 přišla zpráva, že generál Patton je ve spojení s plukovníkem Aloisem Podhajským, který byl na cestě do Hostouně, aby se na koně osobně podíval. Koně bylo třeba dostat pryč z Československa, protože Rudá armáda již o této akci věděla a k Hostouni dokonce posílala špehy. 12. června 1945 započala záchranná operace. Koně byli převezeni do Mannsbachu v Německu, a to poměrně rychle (2-3 dny). Přes 200 Lipicánů bylo vráceno na konci května 1945 do Španělské jezdecké školy ve Vídni.

Závěr

Charles Hancock Reed si po válce jednoho ze zachráněných Lipicánů koupil a jezdil na něm dalších 30 let. Ve 30. letech se angažoval v kavaleristické škole americké armády, kde se staral o koně. Generál George S. Patton byl majorem kavalerie v americké armádě již roku 1921. Byl velkým milovníkem koní, avšak po válce už neměl možnost se na koni projet. Zemřel v nemocnici v Heidelbergu po automobilové nehodě, ke které došlo v Mannheimu v prosinci roku 1945. V nemocnici se údajně zeptal doktora, jestli bude mít ještě někdy šanci projet se na koni. Generál Patton je pohřben na americkém hřbitově v Lucembursku.

Hrob generála Pattona na vojenském hřbitově v Lucembursku v roce 2022

Zdroje

 

HOW GENERAL PATTON AND SOME UNLIKELY ALLIES SAVED AUSTRIA’S FABLED WHITE HORSES. In: Historynet [online], [cit. 2023-08-06]. Dostupné z: https://www.historynet.com/patton-saves-austrias-white-horses/#sthash.RLTkD7WC.dpuf.

Operace Kovboj – akce „Pattonových duchů“ na Domažlicku. In: aic [online], [cit. 2023-08-06]. Dostupné z: https://www.aic.cz/osvobozeni/operace-kovboj/.

FORTY, George, Pattonova 3. armáda ve válce, Praha 2015.

About Tomáš Fiala

Studuji historii na katedře historických věd ZČU. Z historie mě nejvíce zajímá 2. světová válka, dějiny USA a dějiny novověku. Ve volném čase rád sleduji filmy, nebo se věnuji čtení.
View all posts by Tomáš Fiala →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *