Kultura, Ze studentského života

Vánoce s Malcolmem McDowellem

Blíží se vánoční čas a s ním i štědrá porce televizní zábavy. Žlučník znovu vyzve na souboj tučné pokrmy všeho druhu. Pohádka bude následovat pohádku a možná pak začne někomu zvonit i v hlavě. Možná je na čase pustit si něco vážnějšího? Například některý z filmů s Malcolmem McDowellem. 

Kultovní Mechanický pomeranč je už pro mnohé ohraný a Caligula se zase před štědrovečerní večeří moc nehodí. Malcolm si v Mechanickém pomeranči (1971) při scéně s očními svorkami trvale poškodil rohovku, a ještě ho Stanley Kubrick okradl o prémie ze zisku. Je známo, že Kubrick se svými herci nezacházel zrovna v rukavičkách… Netřeba snad zmiňovat případ Shelley Duvall a její psychické zhroucení po natáčení The Shining (1980). Faktem ovšem zůstává, že Kubrick je jako režisér skutečný mistr.

Malcolma si vyhlédl v předcházejícím filmu Lindsayho Andersona If…. (1968). Zde Malcolm hraje studenta přísné internátní školy, kde je na denním pořádku šikana od vychovatelů. Úchvatné záběry kameramana Miroslava Ondříčka dávají snímku snový charakter. Přesto je zde zachycena surovost, kamarádství, odpor vůči nelidským pořádkům a různá palčivá společenská témata. 

Herečka Christine Noonan, do které se Malcolm skutečně zakoukal, byla v té době bohužel vdaná. Po sérii odmítnutí Malcolm navrhl režisérovi, aby při společné scéně na podlaze byli oba nazí. Ten nadšeně souhlasil. Ho Ho Ho, kdo to volá? Že by Metoo? Malcolmovi to samozřejmě odpustíme, jistě by světová kinematografie přišla o úžasnou scénu. Film vyhrál na festivalu v Cannes Zlatou palmu a Britský filmový institut jej označil jako 12. největší britský film 20. století.

Andersonův další film O Lucky Man! (1973) znázorňuje osudy Mika Travise. A sám Malcolm McDowell napsal scénář na základě svých zkušeností s prodejem kávy. Tento film je rozhodně více komediálně zaměřený, ale to mu nebere na vážnosti a kritice soudobé společnosti. Malcolm se svým úsměvem a štěstím prolítne kdejakou kalamitou a kritika kapitalismu měla značný ohlas. Až takový, že film byl promítán i v tehdejším komunistickém Rusku, jako ukázka drasticky bezútěšného života na západě.

Malcolm bohužel zestárl a zmizela i jeho pověstná kštice. Tyto filmy jsou však nestárnoucí potěchou pro oko i dnes. Oproti některým dnešním filmům se tyto snímky honosí krásnou líbivou angličtinou, ve které je více než čtyřicet slov a geniálním herectvím. A mají opravdu co říct…

 

Zdroje:

O Lucky Malcolm! [online]. Jan Harlan, 2017 [cit. 2022-12-11]. Dostupné z: https://youtu.be/Wqy9cLL6K5w

NUNN, Christina. ‘A Clockwork Orange’. CheatSheet [online]. Asheville, North Carolina, 2022 [cit. 2022-12-11]. Dostupné z: https://www.cheatsheet.com/entertainment/clockwork-orange-malcolm-mcdowell-sliced-cornea-temporarily-blind-filming-horribly-painful-eye-clamp-scene.html/