Nezařazené

Pjér la Šé’z – moderní duchovní či šaman? 

Přestože se většina Čechů pokládá za ateisty, počet různých esoterických a duchovních pořadů obzvláště v prostředí YouTube stále narůstá. Každý si zde najde něco svého ať už se jedná o horoskopy, příčiny nemocí či nalezení smyslu života. Jedním z těch, kteří se s poctivostí zaměřují na žití člověka v moderní společnosti a jeho problémy je Pjér la Šé’z.

Psycholog Petr Knotek – známý spíše pod přezdívkou Pjér la Šé’z, která mu prý zůstala už od gymnázia, se zaměřuje na duchovní aspekty člověka a jeho možné žití v harmonii. Působil i po boku Jaroslava Duška v představeních Čtyři dohody a v improvizačním divadle Vizita. V roce 2020 spoluvytvářel dokument o Carlu Gustavu Jungovi nazvaný Povedený kacíř. Vystudoval psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a několik let učil. Poté začal jako psychoterapeut pomáhat lidem při společných setkáních v Jurtě. Což je hrubě řečeno vylepšený indiánský stan.

Na jeho YouTube kanále jsou dostupné přednášky zaměřené na širokou škálu témat. Od jungiánské psychologie až po realizaci osobní svobody. Dovolím si tvrdit, že jeho styl promluvy je přímočarý a srozumitelný, možná právě díky pedagogické praxi. Na konci přednášky často probíhá diskuze, kdy mu lidé pokládají otázky a pak spolu i polemizují. Pjér la Šé’z se rozhodně nebojí střetnout a přijmout stínové aspekty lidí, což říkám, jako naprostý Jungovský plebejec. Možná by bylo lepší říci, že mu nic lidského není cizí. 

Dnešního člověka pokládá za ochočeného a zdegenerovaného homo domesticus. Kritizuje konzumní způsob života, přemíru nevědomé zábavy a civilizaci v nynější podobě rozhodně nehodnotí pozitivně. 

Všechno, co je tady uvedený do provozu, je marnost. Marnost ovládla naše existence a zachvátila i naše srdce. Prokousává se námi jako krysa, kterou jsme si sami nasadili do mozku a zakrátko naše srdce prostě sežere. Pak teprve se přeměníme v to, čím už teď ve skutečnosti skrytě jsme. V bezpohlavní mumie. 

Tento úryvek z Pjérovy knihy Cesta působí dost pesimisticky. Sám však ve svých přednáškách klade důraz na naději a možnost změny. Je dle svých slov přesvědčen, že v dnešním světě se ještě dá žít jako opravdová vědomá lidská bytost.

 

Zdroje:  KNOTEK, Petr. Cesta. In: . Praha: Modrá Brána, 2020, s. 35. ISBN 978-80-254-9469-1.