Nezařazené

Misogynie nejen v online světě

Kromě feministických a lidskoprávních organizací jsou zde hnutí na opačné straně spektra. Primárně jde o MGTOW (Men Going Their Own Way) a RedPill movement. Třebaže jsou jejich fóra často zakázána a mazána, různé myšlenky se i tak bleskově šíří v online prostředí. A pronikají pak do reálného světa…

Muži jdou svou vlastní cestou (MGTOW) je antifeministické hnutí protkané misogynismem nabádající muže k oproštění se od společnosti a k distancování se od žen. RedPill je jen jeho odnož specifikující klíčové ideje. Jsou provázané. Vzít si červenou pilulku znamená vidět svět takový jaký je a přestat žít v idealistické iluzi.  

Ve zkratce vnímají naši společnost jako ryze gynocentrickou. Soudní systém a zákony nadržují ženám a feminismus jim umožnil ukázat svou pravou tvář. Která dle nich rozhodně není pěkná. Ani moc lidská… Z pokrouceného evolučního hlediska jsou prý všechny ženy zlatokopky, které nemohou milovat muže jen proto, jaký je. Muži milují idealisticky a ženy oportunisticky. Zmizí zdroje – zmizí i láska. 

Proto se mužům doporučuje vyvarovat se těmto vztahům a manželství vůbec. Proč ztrácet produktivní roky života a peníze? Sex s ženami je samozřejmě žádoucí, ale nesmí z toho vzniknout citová či majetková investice, která vždy pro muže dopadne špatně. 

Často o ženách píší jen jako o females, což dehumanizuje. Zlá nátura samic je tedy něco, o čem je potřeba mluvit a varovat ostatní muže. Přátelství s ženou je samozřejmě vyloučeno. Ženy nad 40 let jsou viděny jako damaged goods, protože vrchol sexuální tržní hodnoty nastává u žen ve 25 letech a rychle klesá. Ve 30. údajně narazí do zdi, což znamená ztrátu atraktivity, moci a možnosti manipulace. U mužů je tomu prý nepřekvapivě naopak…

https://www.quora.com/What-is-MGTOW-and-or-the-red-pill

Takhle asi vypadá schéma podle podporovatelů hnutí RedPill a MGTOW. Nastává neúnosná situace, kdy je 1% mužských alfa samců na vrcholu pyramidy obklopeno hojností a jsou jim vyhrazeny všechny ženy. Vztek a nenávist zaměřené na ženy jsou pak opodstatněné nejen praktickou uplatnitelností, jelikož ty nahoře potrestat nelze, ale také tím, že podporují tento zlověstný řád kopulací čistě s těmi na vrcholu. Zní to vše k smíchu, ale bohužel má tato kultura nenávisti i své smutné důsledky.

Jedním z nechvalně známých misogynistů byl Elliot Rodger, který v roce 2014 zabil šest lidí a dalších 14 zranil. Před útokem nahrál video na YouTube, ve kterém vysvětlil, že chce ženy potrestat za jejich chování, odmítání a také jeho závist k sexuálně aktivním mužům. Ve svém manifestu My twisted world o ženách mluví čistě jako o symbolech postavení ve společnosti. 

Většina těchto problematických hnutí se zaměřuje na problémy dnešní společnosti skrze jeden rámec. Často mluví o mužských právech, která jsou dle nich systematicky přehlížena a přitahují osamocené či psychicky nemocné mladé muže. Na to z druhé strany padá opět kritika feministek či marxistů, kteří říkají, že jsou v patriarchálním či kapitalistickém systému potlačována práva všech. A žabomyší války odvádějí pozornost od šance na jakoukoli radikální změnu. 

Slovinský filosof Slavoj Žižek často ukazuje krásné příklady konzumního aktivismu. Ve formě odpustku si koupím organické jablko a odcházím s pocitem smyslu a pomoci životnímu prostředí. To mi dovoluje zpracovat trauma z vnímané nemožnosti jakkoliv ovlivnit přicházející environmentální katastrofu.

 

Zdroje:
Slavoj Zizek: The Delusion of Green Capitalism: FORA.tv. YouTube [online]. [cit. 2022-08-23]. Dostupné z: https://youtu.be/yzcfsq1_bt8