Nezařazené

HealthyGamerGG a původ motivace

Platforma HealthyGamerGG je zaměřená na osobní rozvoj, coaching a mentální zdraví. Není to jen pro nerdy a zaryté hráče videoher, jak by mohl napovídat název, ale cílí na internetovou generaci a její problémy v oblasti mentálního zdraví. Jedná se především o rady v péči o mentální zdraví a příkladné terapeutické rozhovory. Výhoda této platformy je v její přístupnosti a srozumitelnosti, což jí činí poměrně unikátní. 

Hlavním protagonistou a zakladatelem je psychiatr Dr. Alok Kanojia. Sám o sobě říká, že se snaží účinně pomoci lidem v obtížích. Na YouTube řeší a dává rady lidem trpící úzkostí, ADHD, depresí apod. Jeho přístup je velmi analytický a je vidět, že je vždy na dané téma dobře připraven. I přes jeho hinduistický background, který hraje důležitou roli, jde krůček po krůčku k jádru problému, skoro to chvílemi vypadá jako přesný algoritmus.

Co je to vlastně motivace? 

Nejprve je zde motivace jako biologický pud něco dělat, ta problematická není. Lidem jde spíš o psychologickou motivaci, díky které se pustí do činnosti, o které ví, že by ji dělat měli. Motivace má co dělat se soustředěním. „Motivace je schopnost udržet myšlenku po delší dobu.“ Vědomá a stále přítomná myšlenka je tedy dle Dr. Aloka tím hnacím motorem. Háček je možná v tom, jaký má myšlenka formát. Například je mou motivací myšlenka: „Půjdu do posilovny.“ Ta ale může v průběhu času degradovat v „Musím jít do posilovny,“ až k „Měl bych jít do posilovny?“ Tím se sníží a vytratí motivační síla. Ideální je jednoduchá zacílená myšlenka v přítomné čase.

Motivace je kolísavá a závislá na spoustě proměnných, mezi něž patří šance na úspěch, celkový záměr akce, okolní vlivy, překážky atd. Důležité je zaměření pozornosti směrem k akci. A celkové vyjasnění své situace. Pokud jsou naší motivací touhy, většinou jsou materiální povahy a nevydrží moc dlouho. Klíčové jsou hodnoty, ty motivují k akci trvale a způsobují naplnění.

Možná některým lidem bude vadit Dr. Alokovo lpění na buddhistické tradici a vedení k meditacím. Spoustu pojmů a konceptů západní psychiatrie však dokáže obdivuhodně vysvětlit prizmatem východní filosofické tradice.