Dění na FF, Reportáže, Život na ZČU

Přednáška amerických politologů: Spojené státy konspirací

Minulý týden navštívila Západočeskou univerzitu v Plzni delegace z partnerské univerzity ve Valdostě, USA. Při této příležitosti oslovil Akademický spolek studentů politických věd dva z hostů – Jamese a Kristinu LaPlantovi – a ke čtvrtku 26. 5. 2022 uspořádal přednášku, po které následovala hojná diskuze. 

Přednáška patřila konspiracím – jejich původu, vývoji a vlivu na dění v americké společnosti. Dr. James LaPlant se fenoménu konspiračních teorií věnuje na své domovské univerzitě a svůj energický a informačně bohatý výklad tak opíral (mimo jiné) o řadu poznatků z vlastního výzkumu. Fámy a smyšlené teorie dle LaPlanta provází severoamerický stát již od jeho počátků. Jejich oblíbenost však navzdory dnešní dostupnosti informací a technologickému pokroku neklesá, spíše naopak. Příchod Donalda Trumpa na politickou scénu pak do ohně zmatku přilévá oleje, a to po kanistrech.

Druhou část přednášky převzala Dr. Kristina LaPlant, odborná asistentka na University of Wisconsin-La Crosse a Jamesova dcera. Kristina představila konspirace v číslech, nad nimiž zůstával mnohdy rozum stát. Jak stvrdila ve svém výzkumu, americká společnost (a nejen ona) přešla do doby post-faktické, v níž je pravda relativní pojem a kde nad rozumem definitivně vítězí emoce. 

Emoce výměnou za regulaci

Jak přitom naznačují data, bude hůř. Američané přijímají pohled druhé strany s čím dál větším odporem a obklopují se lidmi, kteří na svět nazírají stejně. Vznikají tak jednolité komunity utvrzující se ve svých názorech a hloubící příkopy mezi dnes takřka neslučitelnými tábory. Politici toho umně zneužívají – zejména pak republikánský tábor, kde přes 70 % členů strany v čase před volbami alespoň jednou tweetovalo informaci založenou na konspiraci. Politická komunikace se tak prokopává hlouběji ke dnu a veřejná debata dál chřadne.

Řešení? Není jednoduché ani okamžité, shodují se LaPlantovi. Protože podléhání konspiracím nezáleží na věku, vzdělání ani etnické příslušnosti (i když se nejvíce konspirátorů najde mezi bílými postaršími muži), musí se investovat jak do osvěty, tak do regulace. A jelikož se největší konspirační bitvy odehrávají na poli sociálních sítí, je dle LaPlantů záhodno začít právě tam. 

Dr. Kristina LaPlant o číslech, nad kterými zůstává rozum stát. Foto: Akademický spolek studentů politických věd v Plzni
Tagged , , , , ,

About Kateřina Šteflová

Všude je hezky, tak nerada zůstávam doma. Neviděla jsem žádný film a nestíhám autobus. Kupuju knížky, to abych měla co číst v důchodu. Zahradničim, nešiju a chutná mi kafe.
View all posts by Kateřina Šteflová →