Úvahy a zamyšlení

Valentýn v ČR – tradice, nebo komerční tah?

Když se řekne „svatý Valentýn“, co se vám vybaví jako první? Mně, jakožto milovnici historie se zvláštním zalíbením v období americké prohibice – neboli zlatých časů mafie, se hned vybaví 14. únor 1929 v Chicagu. Město tehdy prakticky ovládal neblaze proslulý Al Capone a právě onoho osudného dne nechal zlikvidovat sedm členů gangu svého konkurenta ve zločinu, Bugse Morana. Zmíněný den se zapsal do historie jako masakr na svatého Valentýna.

Opravdu romantický úvod se mi povedl…

No nic, zpět k původní otázce. Svatý Valentýn není svátek importovaný z Ameriky, jak se kdekdo domnívá, jeho kořeny jsou evropské. Podle jedné z legend byl Valentýn římský kněz ve 3. století. V době, kdy byly sňatky zakázány kvůli odchodu mužů do války, však zamilované páry tajně oddával a dokonce údajně muže přesvědčoval, aby od svých žen neodcházeli do bojů. Za své počínání měl upadnout v nemilost císaře a být popraven právě 14. února. Ohledně tohoto světce koluje vícero legend, tato však patří mezi ty nejvíce zmiňované.

Svátek svatého Valentýna se tradičně slaví v anglosaském prostředí a rozhodně se nejedná o výmysl dnešní doby. Takzvané „valentýnky“, jež představují anonymní dopis milované osobě, se v Anglii hojně posílaly poštou již v 19. století.

Jak tomu je ale u nás? V České republice si se „svátkem zamilovaných“ spojujeme spíše První máj a polibek pod rozkvetlou třešní. Valentýn zde dlouhodobou tradici nemá, začal se prvně objevovat (nepřekvapivě) po roce 1989. Oblibu získal spíše u mladší generace, nicméně ani tak není nějak výrazně rozšířený. Někteří lidé ho slaví a kupují si dárky či květiny, jiní na něj pohlíží s opovržením jako na „americký“ svátek, který u nás nemá co dělat a akorát jej využívají nenasytní obchodníci.

Kdyby vás náhodou zajímalo, do které skupiny patřím já, tak ani do jedné. Jsem toho názoru, že pro někoho to může být příležitost k prožití pěkného večera se svým milým, s dobrým jídlem a tak dále. Na druhou stranu k takové příležitosti netřeba mít oficiální svátek, že ano. Jinak se s Valentýnem setkávám většinou v podobě vyskakujících citově vyděračských reklam na internetu se slogany typu „Vy ještě nemáte dárek pro svoji lásku? U nás nakoupíte s 20% slevou!“. Podobné reklamy mi přijdou obtěžující i v případě Vánoc, které na rozdíl od Valentýna opravdu prožívám.

Trocha klišé na závěr: Ať již patříte k vyznavačům, odpůrcům, nebo je vám to jedno, mějte se rádi a buďte se svými blízkými na Valentýna, na První máj, nebo zkrátka kdykoli vás napadne.

About Adéla Sommerová