Úvahy a zamyšlení, Z našeho oboru

Babišovi našinci po vzoru SPD

Bývalý premiér Andrej Babiš se v rozhovoru pro televizní stanici CNN Prima News v rámci pořadu Nový den ze dne 25. března ostře vyjádřil proti tomu, jakým způsobem se současná vláda Petra Fialy staví k aktuální migraci Ukrajinců na území České republiky. Vláda se ukrajinským uprchlíkům snaží poskytnout finanční podporu, v tom vidí předseda hnutí Ano problém. Domnívá se totiž, že peníze, které směřují na pomoc lidem, kteří do České republiky utíkají před válkou, jsou peníze, které jsou neprávem ubírány českým občanům.

Válka na Ukrajině vzbudila v lidech různé způsoby iniciativy, někteří pořádali sbírky potřebných předmětů (od spacích pytlů, přes powerbanky až po oblečení), jiní šli dělat dobrovolníky na Hlavní nádraží v Praze, aby mohli ukrajinským uprchlíkům pomoci hned po tom, co vystoupí z vlaku, ostatní se například uchýlili alespoň k peněžní pomoci. Andrej Babiš si však zvolil způsob vskutku nevídaný, a sice šíření dezinformací, populismu a v neposlední řadě podněcování nevole mezi českými a příchozími ukrajinským občany. „Nemůžeme řešit jen Ukrajinu, pan premiér se soustředí jen na Ukrajinu, to je fajn, ale nechť pověří někoho ve vládě, aby řešil problémy českých občanů, (…)”. Tak přesně zněla slova Andreje Babiše měsíc po tom, kdy byl na Ukrajině rozpoután Vladimirem Putinem válečný konflikt.

Předseda hnutí ANO se samozřejmě ospravedlňuje tím, že jeho politický klub byl jedním z prvních, které poskytly pro lidi z Ukrajiny finanční pomoc, to se však zdá být stropem Babišovy interpretace solidarity. Jedna věc je neangažovanost bývalého premiéra a veřejně sledovaného politika v situaci vyžadující projev solidarity a nesouhlasu vůči hrubému nerespektování suverenity jiného státu. Úplně jinou věcí však je podněcování občanské nedůvěry v rozhodování vládních činitelů a podporování extrémistických větví společnosti.

Babišův důraz na nepoměr (především) finanční podpory mezi českými a nově příchozími ukrajinskými občany je nejen silně netaktní, kdy se snaží ukázat, že lidé, kteří k nám prchají před válkou a většinou jim z jejich domova nezbylo nic víc než jen pár věcí, které si s sebou stihli během 10 minut zabalit, se mají vlastně mnohem lépe než NAŠI čeští občané. Pro inspiraci si Andrej Babiš nejspíše sáhl do materiálů a podkladů jeho opozičního kolegy Tomia Okamury, předsedy SPD. Tím hlavním problémem Babišových výroků je však motiv jeho jednání. Za jeho slepými skutky totiž stojí jeden pouhý sobecký cíl, čímž není nic jiného než získání voličů. Svým mistrovských uměním populismu, které si za poslední funkční období stihl řádným způsobem vyšlechtit, působí na vrstvu české společnosti, která se pro svůj nezdravý pocit vlastenectví cítí být utlačována na území svého vlastního státu.

Sobecké úmysly tedy schovává za masku starosti o blaho českého člověka v nelehké době. Je až neuvěřitelné pozorovat, jak nezapomíná ustavičně zmiňovat matky samoživitelky a lidi blížící se chudobě, když to byla právě jeho vláda, která je svým (ne)rozhodnutím nechala trpět, hladovět a bát se o střechu nad hlavou v první vlně pandemie, kdy lidem, kteří měli smlouvu na dohodu o provedení práce, nedali ani korunu, ač to ve valné většině případů byly právě matky samoživitelky, které si kvůli výchově dětí nemohou dovolit práci na plný úvazek. Babišovo nynější volání však spolehlivě přesně zapůsobí na jednu konkrétní skupinu, a tou jsou voliči Miloše Zemana, kteří si budou muset brzy začít hledat jeho náhradníka.

Můžeme jen hádat, zda je to chronický narcisismus, co Babišovi brání v jednání adekvátnímu jeho postavení, či snad už je tak zaslepený možnou vidinou Hradu, že mu nevadí otírat si své špinavé, ve zpronevěřených dotacích Evropské unie vymáchané boty o válečné uprchlíky jen proto, aby se zavděčil levicovým extrémistům a stoupencům SPD. Nebo snad spoléhá na to, že lidé, na které několik let nebral žádné ohledy a v tom nejhorším od nich odvrátil zrak, za ním slepě půjdou jako stádo ovcí jen proto, že jejich současné neštěstí svede na Fialu a jeho nečinnou vládu.

„My jsme lidem pomohli”, tak popsal na konci pořadu Nový den Andrej Babiš své období v roli premiéra České republiky, které budou splácet ještě děti našich dětí.

Tagged

About Kristýna Kosmannová