Úvahy a zamyšlení

Svoboda slova na internetu

Stále žijeme ve světě, kde můžeme opravdu vyjádřit vlastní názor?

V dnešní době je svoboda slova dost zneužívané téma. Většina komunikace probíhá v online světě, kde se můžeme zúčastnit různých diskuzí a sdílet naše myšlenky. Problém může nastat, když se dotkneme tématu, které je kontroverznější a může vyvolat u čtenářů různé názory. Je správné redukovat ty, se kterými nesouhlasíme? V jakém případě se už jedná o cenzuru?

Připomeňme si Trumpovu kauzu s příspěvky na Twitteru, kde nabádal své voliče k nebezpečnému jednání. Nejen, že jeho příspěvky byly smazány, ale byl mu dokonce zablokován účet. I přesto, že se jedná o velice diskutabilní osobnost, byla cílená blokace účtu správným řešením? Faktem je, že uživatel sociálních sítí při registraci souhlasí s podmínkami užívání. V případě jejich porušení může provozovatel zablokovat či smazat příspěvek. Ale není to v rozporu se svobodou slova?

Obdobný rozpor podle mě nastává v případě, když sleduji mediálně známou osobnost s vyhraněnými názory. Pro ty ji mohou někteří považovat za „hrozbu” společnosti. Nabízí se ale otázka: Pro koho je ona osoba nebezpečná? A jak je možné, že příspěvky od tvůrce, kterého sledujete, se vám najednou na sociálních sítí nezobrazují? Jako uživatel sociálních sítí si můžete vybírat obsah, který vás zajímá. Díky algoritmům je vám nabízen obsah na základě předchozího vyhledávání, přesto však je nabízený obsah evidentně filtrován a uživateli není 100% poskytnuto, co sám preferuje.

V dnešním online světě se tak pomalu zdá, že můžete dostat více let za mřížemi za vyjádření nekorektního názoru, než když někomu úmyslně fyzicky ublížíte a tím pádem spácháte trestný čin. Svobodu slova rámuje tenká linie a vždy záleží i na kulturním prostředí, ve kterém je toto posuzováno. Pro vývoj společnosti bylo vždy zásadní předávání názorů, i těch kritických. Přesto však záleží i na formě sdělení. Pokud uživatel používá vulgární slovník a prezentuje své názory agresivně,  je možné takový názor považovat za legitimní a hodný svobody projevu?

Svoboda slova neznamená, že mohu říkat cokoliv, vždy je nutné respektovat svobody ostatních a nést za svá slova zodpovědnost. Samozřejmě vím, že to, co popisuji v článku, je jen malou kapkou v moři. Tato problematika je komplikovanější a mnohem rozsáhlejší a navaluje na sebe další a další problémy. Faktem však je, že nás sociální sítě velice silně ovlivňují. Určit, kde svoboda slova na internetu končí a kde začíná, je složité. Setkáváme se s extrémními názory, které nikoho netrápí, protože jejich vyznavači nemají miliony sledujících. U známých osobností se pak ochota vedení sociálních sítí tolerovat vyhraněné názory povážlivě snižuje. Jedná se o ochranu publika nebo o omezování svobod jednotlivce?

Zdroj obrázku: Where Free Speech Goes to Die: The Workplace – Bloomberg

Tagged , ,

About Alžběta Divišová